söndag 15 november 2020

Livet


Titel: Livet
Författare: Keith Richards
Översättare: Linnea Olsson
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Utgiven: 2011
Antal sidor: 527

Har precis läst Livet av Keith Richards, gitarrist i The Rolling Stones.


Bokens första mening: "Varför stannade vi till för lunch på restaurangen 4-Dice i Fordyce i Arkansas under självständighetshelgen?"


Så här står det om handlingen: "Nu berättar äntligen Keith Richards själv om sitt stormiga liv. Hur han var besatt av att lyssna på skivor med Chuck Berry och Muddy Waters, lärde sig att spela gitarr och bildade band tillsammans med Mick Jagger och Brian Jones. Om när Rolling Stones blev berömda och om de ökända knarktillslagen som förtjänade honom bilden som fredlös folkhjälte. Hur han skrev odödliga riff, som de i "Jumping Jack Flash" och "Honky Tonk Women". Om kärleken till Anita Pallenberg och om Brian Jones död. Om skatteflykten till Frankrike, ihärdiga turnéer över USA, isolering och missbruk. Om kärleken till Patti Hansen. Om det bittra uppbrottet med Mick Jagger och hur de så småningom blev sams igen. Om äktenskap, familj, soloalbum och Xpensive Winos, och "the road that goes on forever"."


Hur var boken:  Som gammal Stonesfan så är det här en helt fantastisk bok att läsa. Boken är skriven på ett oerhört underhållande sätt och den är så otroligt lättläst och väldigt utlämnande. Översättaren har också gjort ett fantastiskt jobb. Det är mycket man känner igen, låtar, bitar ur låttexter och massor av historiken runt Rolling Stones, men det finns även vissa saker som man inte hört talas om tidigare. Man blir både glad, nostalgisk och rörd av att läsa denna berättelsen om en av de absolut coolast snubbar inom rockvärlden enligt mig.


Betyg: 5 / 5


 

2 kommentarer: