torsdag 31 mars 2022

Vit eld

Titel: Vit eld
Serie: Boggs & Smith
Författare: Thomas Mullen
Översättare: Annika Sundberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-08
Antal sidor: 446
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Vit eld av Thomas Mullen är andra boken i en serie som handlar om de två svarta poliserna Boggs & Smith och handlingen utspelar sig 1950 i Atlanta.


Bokens första mening: "Tunneln är lång och mörk, och även om hans fötter rör sig känns det som om han dras framåt av någon annan kraft, och så tar tunneln slut och han är ensam under Georgias enorma himmel."


Så här står det om handlingen: "Atlanta 1950. Poliserna Boggs och Smith har fullt upp i sitt överbefolkade och osäkra Darktown. Eftersom de tillhör den svarta polisstyrkan har de ytterst begränsade befogenheter men de gör sitt bästa för att hålla området säkert.

Rasmotsättningarna ökar då svarta familjer flyttar in i de tidigare helt vita bostadsområdena. Smiths syster är en av dem. Deras vita grannar möter dem med oförblommerad rasism och vissa drar sig inte för att blanda in Ku Klux Klan i sin strävan att skrämma bort de nyinflyttade. Tegelstenar kastas genom fönstren, hatbrev fyller brevlådorna och trakasserierna leder slutligen till ett tragiskt dödsfall.

Allt medan Boggs och Smith försöker bekämpa våldsdåd, ökad droghandel och hembränneri leder deras privata problem dem allt närmare de bränder som hotar att ödelägga Atlanta"


Hur var boken: Liksom första boken i serien så var detta en oerhört intressant story. Man trodde väl att rasmotsättningarna hade mattats av så långt in på 1900-talet, men i Atlanta och säkerligen på många andra ställen så behandlades fortfarande de svarta som lägre stående varelser. Jag blir så upprörd när jag läser hur illa behandlade de blir och att även om vita är inblandade i brott så är det alltid de svarta som får ta smällen. Mullen skriver väldigt engagerande och språket är otroligt fint. Nu ser jag jättemycket fram emot att läsa den tredje delen vilket inte kommer att dröja så länge.


Betyg: 4 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar