onsdag 6 april 2022

Genom sprickan kommer ljuset


Titel: Genom sprickan kommer ljuset
Författare: Kai Bruno
Bokförlag: Visto Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-10
Antal sidor: 254
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Genom sprickan kommer ljuset är fjärde boken av Kai Bruno som jag läser. Denna till skillnad mot de tidigare är en fristående berättelse.


Bokens första mening: "Vi har en märklig man på rum två, Ludwig Andersson heter han."


Så här står det om handlingen: "Ola är femtio år och arbetar som vårdare i psykiatrin i Falun. Livet har runnit ifrån honom, egentligen har han inte gjort så mycket av det. I kontrast till hur många ser honom upplever han sig som en skön och humoristisk kille. Men självbilden kommer att spricka.

En psykotisk patient, Ludwig, som han blir kontaktperson för, ställer om tillvaron. På morgonrapporten får Ola veta att inget av det patienten säger verkar stämma med verkligheten, att hela livshistorien är inlindad i vanföreställningar. Men efter hand anar han sanningar bakom utsagorna som på ett märkligt sätt verkar ha kopplingar till hans eget liv. Han drivs till att utforska Ludwigs bakgrund närmre. Samtidigt skapar Olas attityd och plumpa skämt irritation, framför allt hos den unga, nya arbetsgruppen.

Problemen hopar sig och Ola söker sig febrilt en väg ut."


Hur var boken:  Trots en seg start med boken(mest beroende på att jag var ofokuserad), så var detta en djup och tänkvärd bok som handlar om Ola som är vårdare inom psykiatrin. När han börjar kika närmare på vad hans patient Ludwig berättar så hittar han saker som berör honom själv. Detta blir en spännande, klurig och känslomässig resa för honom. Som tidigare böcker av Bruno så är det språket jag fastnar för. Han skriver på ett sätt som får mig att känna med karaktärerna i boken.


Betyg: 4 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar