tisdag 6 december 2022

De sammanbundna


Titel: De sammanbundna
Författare: Stacey Halls
Översättare: Sara Jonasson
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-10
Antal sidor: 328
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


De sammanbundna av Stacey Halls är författarinnans debutroman och den utkom på svenska 2021.


Bokens första mening: "Jag gick ut ur huset med brevet för jag visste inte vad jag annars skulle göra."


Så här står det om handlingen: "I 1600-talets England är det farligt att vara kvinna. Misstankar och anklagelser finns överallt.  

Fleetwood Shuttleworth, husmor på Gawthorpe Hall, är 17 år gammal, gift och gravid för fjärde gången. Men inget av hennes barn har överlevt, och hennes man Richard är angelägen om en arvinge. Fleetwood hittar ett undangömt brev från läkaren som förlöste hennes tredje dödfödda barn, och läser där att det inte är troligt att hon överlever ytterligare en graviditet.  

Av en slump träffar hon Alice Gray, en ung barnmorska. Alice lovar att hjälpa henne att föda ett friskt barn och att bevisa att läkaren har fel. Alice anklagas för att vara en häxa och Fleetwood riskerar att förlora allt för att hjälpa henne.

De två kvinnornas liv blir oupplösligt sammanbundna medan den legendariska rättegången i Lancaster närmar sig, och Fleetwoods mage fortsätter att växa. Tiden håller på att rinna ut, och bådas liv står på spel.  

De är de enda som vet sanningen. Ingen annan kan rädda dem."


Hur var boken: Det var intressant handling om hur det var att vara kvinna på 1600-talet och alla dessa häxanklagelser om man som kvinna var annorlunda. Tyckte att handlingen var spännande, kanske inte helt trovärdig hela vägen igenom. Språket var i alla fall lättsamt så boken var lättläst. Är definitivt nyfiken att läsa mer av författarinnan.


Betyg: 3 / 5 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar