tisdag 9 oktober 2012

Pojke försvunnen


Titel: Pojke försvunnen
Författare: Anna Jansson
Bokförlag: Nordstedts
Tryckt: 2008
Antal sidor: 296

Jag har inte läst några böcker av Anna Jansson, men har haft denna bok stående i bokhyllan några år. Bestämde mig för att läsa den även om jag inte läst hennes tidigare böcker. Pojke försvunnen är skriven 2007. Denna upplagan är i kartonage. Boken utspelar sig på Gotland. När jag läst en stund och såg att polisen i boken hette Maria Wern så förstod jag att det är denna karaktär som ligger till grund för tv-filmerna som gjorts. Inte heller dem har jag sett. Nu när boken är utläst kan jag inte förstå varför jag inte läst Anna Janssons deckare tidigare. Boken var ju suveränt bra. Tät valuppbyggd handling. Gillar hur hon beskriver de olika karaktärerna och deras familjeförhållanden. Man riktigt känner desperationen och ilskan hos vissa personer i berättelsen. Ja som sagt...det här var riktigt bra. Känner absolut att nu skall alla hennes tidigare och även senare böcker läsas. Tur att dotter har en del av dem:)

Handling: Tvåbarnsmamman Charlotta Nilsson oroar sig ständigt för sina barn. Andreas har oförklarliga blåmärken och feber och Amanda andas inte som hon ska. Är Charlottas oro befogad eller är det rent av så att hon gör sina barn sjuka?
Maria Wern arbetar under sommaren på Gotland för att få lugn och distans efter skilsmässan. Strax före midsommar får polisen in en anmälan om en nioåring som försvunnit från en fest i Herrviks fiskeläge. Man söker efter honom bland grottorna i berget ovanför Östergarnsskolan. Där gör Maria Wern en upptäckt. Två namn med ett hjärta omkring. Gammal kärlek rostar aldrig, eller är det precis det den gör?

2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt en bok av Jansson i bokhyllan som ännu inte blivit läst!

    SvaraRadera
  2. Jag hade inte heller läst något av Jansson och jag har inte sett tv-serierna. Men så läste jag äntligen hennes första bok, Stum sitter guden. Jag gillade den verkligen. Köpte den andra boken på bokmässan, ska läsa den i vinter.

    SvaraRadera