lördag 6 oktober 2012

Stäppens krigare

Jag deltar i utmaningen Tre på tre hos pocketlover


Titel: Stäppens krigare
Författare: Conn Iggulden
Bokförlag: Bonnier pocket
Tryckt: 2008
Antal sidor: 416

Har nu läst den första boken i denna utmaning, som är Stäppens krigare av Conn Iggulden. Det är första boken i en serie som handlar om Djingis Khan - Historien största erövrare, och även om hans ättlingar bl.a. Kublai Khan. En bok av detta slaget skulle lätt kunna bli väldigt torr och tråkig, men det är det minsta man kan säga om denna. Det är en otroligt levande berättelse om denna hårdföre krigare och hans familj. Historien är fängslande och på sina ställen lite rå. Man blir helt klart fast när man börjar läsa. Hoppas så klart att fortsättningen blir lika bra. Första boken utspelar sig på 1200-talet och handlar om Djingis från barndom fram till hans första stora strider.

Baksidestext: Temudjin är bara 11 år gammal när han skickas till sin moders stam för att hitta en hustru, men under hans vistelse där dödas hans far, khan över Vargarna. Klanen fryser ut familjen och de lämnas utan mat och tak över huvudet för att svälta ihjäl på den hårda mongoliska stäppen. Temudjin får en hård start i vuxenvärlden och tvingas lära sig att övervinna naturens faror och människors ondska.
Temudjin bygger upp en ny klan av människor som inte tillhör någon stam och han drömmer om att förena de krigande folken, men för att göra det måste fienden slås ner. När han går i krig mot tartarerna för att hämnas sin faders död tar han kommandot över Vargarna och de andra stammarna. Steg för steg närmar han sig drömmen om en khan över alla folken på den enorma ocean av gräs - en khan under namnet Djingis.

"Den största glädje en man kan uppleva är att besegra sina fiender och driva dem framför sig. Att rida på deras hästar och ta deras ägodelar, att se ansiktena på deras kära fuktas av tårar och att ta deras hustrur och döttrar i famnen."
                                                                                  Djingis khan
                                                     


3 kommentarer:

  1. Jag har blivit tipsad om den serien men känner mig tyvärr inte alls dragen till den :/

    SvaraRadera
  2. Aha, är det det de handlar om :) Jag har kikat på dessa så många gånger, men inte vetat vad de är för några.

    SvaraRadera
  3. jag har inte läst något av Iggulden, men jag vet flera andra som varit positiva.

    SvaraRadera