onsdag 31 oktober 2012

Fallet Thomas Quick


Titel: Fallet Thomas Quick - Att skapa en seriemördare
Författare: Hannes Råstam
Bokförlag: Ordfront
Tryckt: 2012
Antal sidor: 401

Fallet Thomas Quick - Att skapa en seriemördare är en helt otrolig berättelse av den numera bortgångne grävande journalisten Hannes Råstam. Det har ju varit otroligt mycket skriverier genom åren om seriemördaren Thomas Quick eller Sture Bergwall som han egentligen heter. Det har varit många uppgifter som gått isär rörande hans mord och allt har känts väldigt bisarrt. Denna verkligt välskrivna bok gör att det mesta klarnar. När jag hörde om boken kände jag att jag absolut ville läsa den.

Thomas Quick blev ju åtalad för 8 mord och erkände ett 25-tal till. Han har ju blivit omskriven som den värsta seriemördare som Sverige har skådat någonsin. Författaren Hannes Råstam besöker 2008 Thomas Quick på Säters sjukhus. Vad man inte visste då var att detta kommer att få  så oväntade konsekvenser. Råstam går igenom varenda papper som finns att hitta i utrednngen, granskar förhör, läser alla domar och kikar på rekonstruktioner. Han hittar mängder med okänt material, lyssnar på Quicks egna berättelser och mycket mer. Efter att ha vänt på varenda sten så kommer han sakta men säkert fram till hur Sveriges värsta seriemördare skapade.

Det här är en spännande, upprörande, häpnadsväckande och tragisk läsning. Har man varit fundersam över hur vårt rättsväsende och vårdsystem fungerar så känner man sig både arg och chockad efter att ha tagit sig igenom boken. Man frågar sig hur har allt detta någonsin kunnat hända. Det borde vara omöjligt. Under bokens gång frågar man sig gång på gång, är detta verkligen sant. Men det är det tydligen. Boken är i alla fall helt suveränt skriven, ett stycke mästerverk skulle jag vilja säga. Trots massor med fakta blir det absolut inte tråkig. Ångrar inte en sekund att jag läste den.

Boken är ett recensionsexemplar från bokförlaget Ordfront. Sänder ett hjärtligt tack för boken.

1 kommentar: