fredag 8 februari 2013

Soldat med brutet gevär


Titel: Soldat med brutet gevär
Författare: Vilhelm Moberg
Bokförlag: P.A. Norstedt & söner
Tryckt: 1972
Antal sidor: 598

Bland de gamla böcker jag hittade i källaren för ett tag sedan låg där ett gäng gamla biblioteksböcker som min mamma tog hem en gång när ett av staden gamla bibliotek hade utrensning. Däribland denna, Soldat med brutet gevär av Vilhelm Moberg. Vilken tur att jag hittade denna för den var verkligen bra och den passade utmärkt att läsa till Lyrans Klassikerutmaning.

Detta är en berättelse om en soldatson vid namn Valter Ströng. Först får vi följa honom under barndomen då han lever med sina föräldrar och syskon i ett soldattorp.Han börjar i tidig ålder arbeta i en glashytta där han kommer i kontakt med, och börjar ana vad klasskamp är. Han engagerar sig och blir ungsocialist. Allt eftersom försvinner alla hans syskon till Amerika, fadern avlider så Valter bli ensam kvar med modern. Valter tar arbeten på torvmossen och i skogen, men han är väldigt hungrig på kunskap så han söker sig till skolor för att stilla sin kunskapstörst.Vi får sedan se hur Valters klassmedvetenhet och hans politiska intresse utvecklas, hur lusten att skriva väcks. Vi får även uppleva hur han drabbas av svår sjukdom och hur han hamnar inom journalistiken.

Vilhelm Moberg skriver väldigt lättsamt och trevligt. han gör gamla tider väldigt levande. Man får verkligen känslan av att vara närvarande i gamla miljöer med dåtidens människor. I mångt och mycket finns det likheter mellan Valter Strängs liv och författarebsm men Moberg påpekar i förordet till boken att detta inte är en självbiografi som det ofta har sagts.

Nu när jag läst denna jättetrevliga bok ser jag fram emt att läsa mer av Moberg, vilket säkert inte kommer att dröja allt för länge eftersom nya pocketutgåvan av hans Utvandrarsvit kommit hem i brevlådan alldeles nyligen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar