lördag 27 juli 2013

De utvalda: Tankeläsaren


Titel: De Utvalda: Tankeläsaren
Författare: Kristin Cashore
Förlag: Semic
Band: Kartonage
Tryckt: 2011
Antal Sidor: 479
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Jag har på senare tiden börjat uppskatta att läsa ungdomsböcker bara mer och mer. Har tidigare låst fast mig vid vuxenböcker och glömt hur bra skrivna ungdomsböcker kan vara. Lånade därför De Utvalda: Tankeläsaren av Kristin Cashore av mitt ena barnbarn. Det är första delen i en ungdoms-fantasy för åldersgruppen 12 - 15 år.

De första kapitlen i boken kändes aningen sega. Då blev jag så klart lite tveksam, men oj så fort det vände. Helt plötsligt var det ett väldigt driv i berättelsen och man kände att man hela tiden ville läsa ett kapitel till. Dialogerna var trevliga. Det kryllade inte av karaktärer så man hann faktiskt lära känna var och en riktigt bra. Miljöbeskrivningarna var också otroligt väl beskrivna. Så klart, som i all fantasy så är det en kamp mellan ont och gott, men jag tyckte inte att det dominerade berättelsen, utan det var vänskap, känslor och gryende kärlek som gjorde historien trevlig. Tyckte som sagt att boken var väldigt trevlig och kommer absolut att läsa resterande delar.

Handling: Hon var bara åtta år gammal när hon dödade en man för första gången. Tio år senare tvingas Katsa fortfarande hota och döda människor åt kungen. För hon är en av de sju kungadömenas särlingar - född med en särskild gåva som kungen har rätt att utnyttja.

Katsa är slagskämpen som ingen kan besegra. Allt förändras när hon möter prins Po - han är mystisk, svårslagen i strid och har ögon som ser rakt igenom henne. Han förstår henne som ingen annan, men vad döljer han? En farofylld färd tar sin början och Katsa får uppleva sådant hon inte trodde var möjligt. Bottenlös ondska, trofast vänskap och en kärlek så stark att den skrämmer henne.


Betyg: 4+ / 5

1 kommentar:

  1. Hoppas du gillar resten lika mycket :) Jag tycker böckerna skiljer sig åt en hel del.

    SvaraRadera