lördag 6 juli 2013

En tesked jord och hav


Titel: En tesked jord och hav
Författare: Dina Nayeri
Bokförlag: Damm förlag
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 446
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

En tesked jord och hav av Dina Nayeri utspelar sig i norra Iran. Man får följa flickan Saba från 11 års ålder och ganska många år framåt. Hon lever sitt liv i ett Iran där man i mångt och mycket förtrycker flickor och kvinnor. Man blir så gripen och så upprörd när man inser vilket liv de lever. Saba längtar efter ett västerländskt liv, då främst i USA. Detta lever hon ut genom att fantisera om sin försvunna syster, som hon med övertygelse tror lever där.

Kan ärligt säga att börja av boken kändes trög. Det tog säkert över 150 sidor innan jag ordentligt kom in i handlingen. Det var nog Sabas fantasier som gjorde att jag tyckte att boken kändes lite rörig. Men beskrivningarna av hur hon levde i Iran var annars väldigt gripande. Ingen toppbok i mitt tycke, men ändå rätt okey!

Handling: I en by i norra Iran bor 11-åriga Saba Hafezi och hennes tvillingsyster Mahtab i början av 80-talet. Deras största intresse är Amerika. De gör listor med engelska ord och samlar på insmugglade band med tv-serier och popmusik. Så när Sabas mamma och syster försvinner och lämnar henne och pappan ensamma i Iran är Saba övertygad om att de har flytt till USA utan henne.
Förtvivlad längta hon efter dem och efter det västerländska liv hon tror har förvägrats henne. Men hennes föräldrar har lärt henne att "hela livet står skrivet i blodet" och att tvillingar lever samma liv, även om de är åtskilda av jord och hav.
Medan vi får följa Sabas uppväxt, föreställer hon sig hur Mahtab upplever den västerländska versionen av hennes liv. Men där Sabas värld innehåller begränsningar och brutalitet under det islamistiska styret har henne syster en frihet och kontroll som Saba själv bara kan drömma om.


Betyg: 3 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar