fredag 1 november 2013

De vassa tändernas skog


Titel: De vassa tändernas skog
Författare: Carrie Ryan
Förlag: Styxx Fanatasy
Tryckt: 2011
Antal sidor: 333
Finns bla. att köpa hos: Adlibris | Bokus
Bibliotekslån!!

Eftersom De vassa tändernas skog av Carrie Ryan är en bok om zombier så tyckte jag att den passade bra att läsa i Skräckläs 2013 hos Nelly på Nellons bokblogg. Hade inte planerat att läsa denna egentligen, men den slank med hem från biblioteket. Detta är faktiskt min första zombiebok. Boken är riktad till åldersgrupp 15+, men man har stor behållning av den även som vuxen.

Detta är första delen i en fantasyserie där handlingen till en början utspelar sig i en inhägnad by som tillkom efter den stora apokalypsen, eller då smittan kom. Utanför stängslet breder De vassa tändernas skog ut sig, där de oheliga(zombierna) håller till. Det finns ett systerskap, liknande nunnor kan man säga. Dessa styr byn med järnhand. Huvudkaraktären i boken heter Mary. Hon bor i byn med sin familj och sina vänner. I denna första del får vi följa dem då en katastrof som innefattar de oheliga(zombisar) inträffar och deras desperata flykt från byn.

Boken är otroligt spännande och den är skriven med ett både vackert och väl beskrivande språk. Zombisarnas utseende och groteska beteende är så väl beskrivna och man verkligen känner skräcken hos människorna när de ser dem och hör deras hasande steg. Förutom spänning så handlar berättelsen även om kärlek, svartsjuka, svek, saknad, men även en stark framtidstro. Man kan lugnt säga att min debut inom zombievärlden blev otroligt angenäm. Jag älskar verkligen denna bok och sträckläste den. Kan absolut rekommenderad både gammal och ung att läsa den och jag ser otroligt mycket fram emot fortsättningen.

Handling: Marys värld är liten - en isolerad by mitt ute i skogen, omgärdad av stängsel. Stängslet är det enda som skyddar Mary och de andra byborna från De vassa tändernas skog där de oheliga ständigt är på jakt efter levande att infektera. Så har det varit i generationer och i byn har man satt upp enkla regler för att överleva: man gör sin plikt och följer Systerskapets order. Allt annat är oviktigt.

Mary kan ändå inte låta bli att drömma om världen utanför stängslet. Hon anar inte att hennes dröm smart ska slå in på det mest fruktansvärda sätt och att hon ska tvingas välja - mellan dröm och plikt, mellan mannen hon älskar och mannen som älskar henne. För livet i skogen är brutalt och skoningslöst och minsta misstag kan betyda skillnaden mellan ett osäkert liv och en säker död.


Betyg: 4 / 5

2 kommentarer:

  1. Den här vill jag också läsa!

    SvaraRadera
  2. Jag har också läst den där serien och den är riktigt bra! :D

    SvaraRadera