fredag 15 november 2013

Vitlöksballaderna


Titel: Vitlöksballaderna
Författare: Mo Yan
Förlag: Tranan
Band: Inbunden
Tryckt: 2012
Antal sidor: 405
Finns bl.a. att köpa hos: Bokus | CDON


Vitlöksballaderna är som säkert många vet skriven av 2012 års Nobelpristagare i litteratur Mo Yan. Jag fick tag i denna på bokrean i år och tyckte att det var läge att plocka upp den nu i jordenruntutmaningen hos Lyrans Noblesser. Det är nämligen Asien på tapeten denna månad.

Berättelsen handlar om bondebefolkningen i Paradisets län i Kina. Bönderna har av de styrande uppmanats att sälja vitlök, med löfte om att tjäna pengar. Men plötsligt slutar makthavarna köpa vilket leder till uppror bland bönderna. Det sägs att en verklig revolt i författarens hemtrakter på 1980-talet skall ligga till grund för denna berättelse.

Detta är en ganska tragisk och hemsk historia. Det handlar om makthavare som är korrumperade och förtrycker folket. I bondebyarna är det skitigt och luktar illa. Där förekommer våld och övergrepp och flickorna gifts bort av sina föräldrar.

Tycker att Författaren skriver med ett nästan poetiskt språk. Han har en otrolig förmåga att beskriva miljöer, lukter, smaker och ljud. Man kan nästan känna stanken av ruttnade lök, smuts och kiss. Sedan börjar varje kapitel med några rader ur sånger som den blinde mannen Zhang Kou sjungit vid olika tillfällen, vilket är ett trevligt inslag. Men det är inte bara det otrevliga som författaren beskriver suveränt utan även allt det vackra. Kan absolut förstå varför Mo Yan fick nobelpriset förra året för han skriver helt fantastiskt. Så otroligt bra läsning som jag varmt rekommenderar.

Handling: Bönderna i Paradisets län har länge levt under svåra omständigheter. Regeringen har uppmanat dem att odla vitlök, men överproduktionen gör snart att grödan osäljbar. Bönderna kan bara med smärta se på när skörden ruttnar på fälten under den gassande solen. Missnöjet exploderar i ett våldsamt upplopp. I den skoningslösa våg av massarresteringar som följer krossas familjer, vänner och älskande.


Betyg: 4+ / 51 kommentar:

  1. Hm, det var inget dåligt betyg men jag tror ändå inte det är en bok som skulle falla mig i smaken :/ Tyvärr!

    SvaraRadera