onsdag 6 november 2013

Den samvetslöse


Titel: Den samvetslöse
Författare: John Grisham
Förlag: Bonnier Pocket
Band: Pocket
Tryckt: 2009
Antal sidor: 389
Finns bl.a. att köpa hos: Bokus | CDON 

Den samvetslöse av John Grisham är den sista boken i Tre på tre-utmaningen hos Pocketlover. Kan ju säga att jag inte direkt har jublat av glädje när jag läste denna bok. Den skulle enligt vad det står på framsidan av boken vara Grishams "häftigaste bok på många år". Var var den häftig undrar jag??

Grunden i berättelsen handlar om att ett  gift advokatpar företräder en klient som stämmer ett stort kemiskt företag, eftersom hennes man och barn avlidit i cancer, detta på grund av förorenat vatten på orten där hon bor. Föroreningarna är en följd av att kemiföretaget under flera år dumpat giftigt avfall som gått ut i grundvattnet. Storyn runt detta är ganska intressant. Hade författaren låtit det hela kretsa kring fallet med alla cancerfallen och dess verkningar, så hade väl allt varit frid och fröjd. Men plötsligt var det massor med andra karaktärer i berättelsen och fullt av politiska intriger. Det blev så rörigt så det var svårt att hänga med och det kändes otroligt torrt och tråkigt. Nä jag blev besviken. Har ju läst en del andra superbra böcker av Grisham, så jag hade förväntat mig så mycket mer.

Handling: I en överfull rättssal i Mississippi har en jury återvänt med ett skakande domslut. Storföretaget Krame Chemical anklagas för att ha dumpat giftigt avfall i en småstads vattentäkt, och därigenom orsakat en förödande cancerepidemi. Nu döms det till att betala ett enormt skadestånd. Krane Chemicals jurister överklagar genast till den delstatliga högsta domstolen.

Ett rovdjur på Wall Street, Carl Trudeau, är företagets huvudägare. Han beslutar sig för att domen måste upphävas. Trudeau ska köpa sig inflytande. Med andra ord: han ska köpa en av de nio domarplatserna i högsta domstolen.

Kostnaden på några miljoner dollar är inget problem. Men är det genomförbart? Är inte det juridiska systemet en ointaglig bastion där rättvisan har oinskränkt makt? Trudeau är dock desperat. Genom sina politiska torpeder lägger han ett intrikat nät kring en ung, ovetande domarkandidat, som finansieras, manipuleras och marknadsförs.


Betyg: 2 / 5


4 kommentarer:

 1. Nu var det väldigt längesedan jag läste denna, men om jag minns rätt så tyckte jag den var jättebra :)

  SvaraRadera
 2. Jag har läst två böcker av John Grishman och har väl inte blivit sådär överdrivet förtjust. Har Juryn hemma som har stått i min bokhylla i flera år, ska väl ge den en chans så småning om.

  SvaraRadera
 3. Den köpte jag på bokmässan ett år men gav bort den och det var kanske lika bra, hehe!

  SvaraRadera
 4. Det var länge sen jag läste nåt av John Grisham... Denna har jag inte läst.

  SvaraRadera