tisdag 17 december 2013

Jellicoe Road


Titel: Jellicoe Road
Författare: Melina Marchetta
Förlag: X Publishing
Band: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 351
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Jellicoe Road av Melina Marchetta är en bok som jag hört så mycket gott om under en lång tid och eftersom det var en av böckerna som skulle läsas i jordenruntutmaningen hos Lyrans Noblesser denna månad så passade jag på. 

Den här boken har två berättelser som knyts ihop till en helt fantastisk berättelse. Först handlar det om några elever, och då främst Taylor Markham, som går på Jellicoe internatskola. Taylor har i sex år bott hos Hannah, som är som en fostermor för henne. Hon kom dit när hon blivit övergiven av sin mamma. Hos Hannah finns ett manuskript som handlar om fem ungdomar och en tragisk bilolycka som hände för många år sedan. Taylor undrar så vilka dessa ungdomar är och är nyfiken på deras historia.

Allt eftersom bokens handling flyter fram så vävs dessa berättelser ihop allt mer. Jag tycker att berättelsen är så fin i all sin enkelhet. Älskar hur författarinnan har lyckats beskriva karaktärerna så man tycker att man känner dem. Berättelsen har allt, kärlek, vänskap, saknad, sorg och tragedi. Grät mig verkligen igenom slutet och jag kände verkligen hur känslan i boken dröjer kvar efter sista sidan är slut. 

Handling: Som elvaåring överges Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Många år senare hinner historien ikapp henne. Samtidigt väcks gamla konflikter till liv på Jellicoe internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner och någon återvänder.

Jellicoe Road är en lika vacker som skakande skildring av två generationer vänskapsband, mörka hemligheter och hjärtslitande tragedier. Ett finmaskigt nät som spänner över tid och rum. Parallellt med att Taylor tvingas konfronteras med sitt livs största utmaningar, visar sig ett manuskript innehålla nyckeln till det förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? År deras öden på något sätt sammanflätade med Taylors?


Betyg: 4+ / 5


4 kommentarer:

  1. Jag håller med dig :) Det är verkligen en av mina favoriter från i år.

    SvaraRadera
  2. Den här vill jag gärna läsa.

    SvaraRadera
  3. Den här har länge stått på läslistan... Ska se om jag kan börja läsa den snart...

    SvaraRadera