lördag 30 november 2013

Läst i november

Jaha. Då är vi på november månads sista dag. En månad kvar av året och inte många veckor kvar till jul. För mig är det en jobbig tid som väntar, med operation av min bröstcancer den 12:e och därefter behandling. Vet inte hur mycket läsning det kommer att bli framöver, men hoppas på att orka läsa så mycket som möjligt ändå.

Detta är i alla fall vad jag läst i november:

Carrie Ryan - De vassa tändernas skog
John Grisham - Den samvetslöse
Mo Yan - Vitlöksballaderna
Orson Scott Card - Enders spel
Ewa Christina Johansson & Kristina Sjögren - Mörkt svek

tisdag 26 november 2013

Mörkt svek


Titel: Mörkt svek
Författare: Ewa Christina Johansson & Kristina Sjögren
Förlag: Rabén & Sjögren
Band: Kartonnage
Tryckt: 2013
Antal sidor: 219
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Mörkt svek av Ewa Christina Johansson & Kristina Sjögren är en fristående fortsättning på böckerna Sista resan och Svag is. Detta är böcker som är riktade till åldersgrupp 12 - 15 år. Jag har inte läst de två tidigare böckerna, men det fungerade jättebra att läsa denna ändå. Men kom fort in i handlingen och lärde snabbt känna de olika karaktärerna.

Det här var en lite småspännande kriminalhistoria som handlar om gymnasieungdomar med drömmar och om brott. Den som rotar runt i brottsutredningen är Siri, en tjej som går sista året på gymnasiet och har bra kontakter inom polisen. En otroligt lättläst och trevlig bok som man fort sveper igenom. Språket känn inte komplicerat på något sätt, utan väldigt lättsamt. Passar superbra till åldersgruppen den är riktad till, så jag har rekommenderat mitt äldsta barnbarn att läsa både denna och de två tidigare!!

Handling: "Han släppte henne och Siri tumlade framåt med händerna låsta bakom ryggen. Hon försökte springa, men hann bara ett par steg innan han fällde henne till marken. Hon kände smaken av jord och såg små blixtar framför ögonen."

Jenny är försvunnen. Man tror att hon har stuckit till Stockholm för att träffa en modellagentur, men några dagar senare hittas hon i en skogsdunge - död och våldtagen. Siri som alltid ligger minst ett steg före polisen, bestämmer sig för att hjälpa dem på traven. Och mycket snart går det upp för henne att det är något som inte stämmer.


Betyg: 3+ / 5

måndag 25 november 2013

Enders spel


Titel: Enders spel
Författare: Orson Scott Card
Förlag: Modernista
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 334
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!!

Enders spel är en bok som getts ut i år i samband med att  berättelsen har filmatiserats. Annars är denna science fiction skriven av Orson Scott Card, en bok som gavs ut redan 1985.

Jag har i mitt liv läst oerhört lite inom Sci-Fi-genren, men denna bok har jag hört talas om och dessutom blev jag jättesugen att läsa den nu när ena barnbarnet sett den på bio och älskade den.

Berättelsen handlar om hur man i en framtid, som kunde vara inte allt för långt borta från våran, drillar små barn för att bli de perfekta soldaterna i ett krig mot en utomjordisk ras. Huvudkaraktären är Ender Wiggin, det duktigaste av alla duktiga....ett barn som förväntas leda detta krig. Det är en hård tillvaro som väntar dessa blivande befäl på stridsskolan. Förutom detta handlar boken om en utbredd kommunikation via nätet och även det skrivna ordet.

Måste säga att jag tyckte om boken, trots att det inte riktigt är min genre. Den är spännande på många sätt och jag känner verkligen med den lilla pojken som pressas så hårt. Boken är på grund av sitt språk verkligen lätt att ta sig igenom. Tror säkert att det här är en berättelse som kommer att läsas av många, oavsett om man gillar sci-fi eller ej!!

Handling: För att utveckla ett säkert försvar mot en attack från en fientlig, utomjordisk ras, föder staten upp barngenier och tränar dem till soldater. En lysande ung kille, Andrew »Ender« Wiggin, bor med sina snälla men distanserade föräldrar, sin sadistiske bror Peter och sin älskade syster Valentine. Ender blir den i familjen Wiggin som värvas till stridsskolan, för rigorös militär utbildning. Enders förmågor skänker honom respekt och gör honom till en ledare i skolan. Samtidigt plågas han av känslor av ensamhet, rivalitet, press från de vuxna lärarna och rädsla för de invaderande utomjordingarna. Är Ender den general jorden behöver? Kriget har rasat i hundra år, och jakten på den perfekta generalen har pågått nästan lika länge. Enders två äldre syskon är precis lika speciella som han, men på olika sätt. Tillsammans har de tre de förmågor som krävs för att bygga upp en ny värld.
Om världen överlever, vill säga


Betyg: 3+ / 5

Höll på att glömma

Höll alldeles på att glömma att vi kikat på ett par filmer förra veckan. Blir här en liten snabbsammanfattning av dessa: 


Olympus has fallen är en action med bl.a. Gerard Butler, Morgan Freeman och Aaron Eckhart i rollerna. Filmen är lite småspännande stundvis, men också aningen överdriven emellanåt. Men den duger som underhållning.

Handling: Ett diplomatiskt möte i Vita Huset förvandlas till ett fullskaligt terroristangrepp.Fienden har trängt in och presidenten har tagits som gisslan.Regeringen sitter inte med någon trumf på handen. Så när som på ett: Den avskedade Secret Service-agenten Mike Banning befinner sig innanför murarna. Han har allt att vinna, men om han förlorar kommer USA att förintas av atombomber. Låt kampen börja!

Betyg: 3 / 5



I Erased dyker åter Aaron Eckhart upp,här i rollen som en fd. CIA-agent. Här hamnar han i en komplott av oanade proportioner. Han och dotter måste ta till flykten. Lite småspännande, men åter ingen toppfilm utan så där lite lagom kvällsunderhållning.

Handling: Den forne CIA-agenten Ben Logan hoppas att hans nya konsultjobb i Belgien skall ge honom mer tid med den 15-åriga dottern Amy. Men när han kommer till jobbet och upptäcker att företaget är stängt, kollegorna försvunna och han själv tvingas fly för livet med sin dotter, får han en helt annan kvalitetstid med sin dotter än han tänkt sig.

Betyg: 3 / 5


Så har vi börjat kika på en ny TV-serie. Det är NCIS: Los Angeles. Vi har ju sett nio säsonger av vanliga NCIS, en serien där vi gillar både handling och karaktärer. Vi hade hört att spin-off serien som utspelar sig i Los Angeles också skulle vara bra så nu har vi börjat se den. Några av skådespelarna i denna serie är Chris O´Donnell, LL Cool J och Linda Hunt. Så här långt gillar vi även denna och tycker att dom fått till sköna karaktärer även här.




fredag 15 november 2013

Vitlöksballaderna


Titel: Vitlöksballaderna
Författare: Mo Yan
Förlag: Tranan
Band: Inbunden
Tryckt: 2012
Antal sidor: 405
Finns bl.a. att köpa hos: Bokus | CDON


Vitlöksballaderna är som säkert många vet skriven av 2012 års Nobelpristagare i litteratur Mo Yan. Jag fick tag i denna på bokrean i år och tyckte att det var läge att plocka upp den nu i jordenruntutmaningen hos Lyrans Noblesser. Det är nämligen Asien på tapeten denna månad.

Berättelsen handlar om bondebefolkningen i Paradisets län i Kina. Bönderna har av de styrande uppmanats att sälja vitlök, med löfte om att tjäna pengar. Men plötsligt slutar makthavarna köpa vilket leder till uppror bland bönderna. Det sägs att en verklig revolt i författarens hemtrakter på 1980-talet skall ligga till grund för denna berättelse.

Detta är en ganska tragisk och hemsk historia. Det handlar om makthavare som är korrumperade och förtrycker folket. I bondebyarna är det skitigt och luktar illa. Där förekommer våld och övergrepp och flickorna gifts bort av sina föräldrar.

Tycker att Författaren skriver med ett nästan poetiskt språk. Han har en otrolig förmåga att beskriva miljöer, lukter, smaker och ljud. Man kan nästan känna stanken av ruttnade lök, smuts och kiss. Sedan börjar varje kapitel med några rader ur sånger som den blinde mannen Zhang Kou sjungit vid olika tillfällen, vilket är ett trevligt inslag. Men det är inte bara det otrevliga som författaren beskriver suveränt utan även allt det vackra. Kan absolut förstå varför Mo Yan fick nobelpriset förra året för han skriver helt fantastiskt. Så otroligt bra läsning som jag varmt rekommenderar.

Handling: Bönderna i Paradisets län har länge levt under svåra omständigheter. Regeringen har uppmanat dem att odla vitlök, men överproduktionen gör snart att grödan osäljbar. Bönderna kan bara med smärta se på när skörden ruttnar på fälten under den gassande solen. Missnöjet exploderar i ett våldsamt upplopp. I den skoningslösa våg av massarresteringar som följer krossas familjer, vänner och älskande.


Betyg: 4+ / 5



torsdag 14 november 2013

Now you see me


Now you see me är en thriller med bl.a. Woody Harrelson, Mark Ruffalo och Morgan Freeman i rollerna. Den handlar om fyra otroligt skickliga illusionister och om brott. Den är otroligt coolt, trolleriet i filmen är spännande inslag och handlingen är helt okey. Men man skall inte förvänta sig att det skall vara action för fulla muggar, för det är det inte. Utan tempot är ganska lugnt. Något som jag saknar är att man inte lär känna karaktärerna alls. Det drar absolut ner betygen. Men helt okey annars!

Handling: Magigruppen The Four Hoursmen, ledd av den karismatiske Michael Atlas, utför ett par högteknoliska magishower. De förbluffar publiken genom att först utföra ett bankrån på en annan kontinent och för att sedan ge publiken alla pengarna. Det är FBI-agenten Dylan Hobbs som sätts på fallet och han är fast besluten att sätta fast magikerna, men att stoppa dem visar sig vara svårare än han trott. Dylan tvingas att arbeta tillsammans Interpolagenten Alma Vargas, som han hyser stor misstro till. I desperation vänder han sig till den berömde magikern Thaddeus Bradley, som hävdar att bankrånet utfördes med hjälp av maskerade personer och videotricks. Dylan och Alma är dock överens om är att magikerna måste ha en extern kontaktperson, och att hitta honom eller henne är nyckeln till att stoppa magikergängets brottsvåg.


Betyg: 3 / 5



onsdag 6 november 2013

Den samvetslöse


Titel: Den samvetslöse
Författare: John Grisham
Förlag: Bonnier Pocket
Band: Pocket
Tryckt: 2009
Antal sidor: 389
Finns bl.a. att köpa hos: Bokus | CDON 

Den samvetslöse av John Grisham är den sista boken i Tre på tre-utmaningen hos Pocketlover. Kan ju säga att jag inte direkt har jublat av glädje när jag läste denna bok. Den skulle enligt vad det står på framsidan av boken vara Grishams "häftigaste bok på många år". Var var den häftig undrar jag??

Grunden i berättelsen handlar om att ett  gift advokatpar företräder en klient som stämmer ett stort kemiskt företag, eftersom hennes man och barn avlidit i cancer, detta på grund av förorenat vatten på orten där hon bor. Föroreningarna är en följd av att kemiföretaget under flera år dumpat giftigt avfall som gått ut i grundvattnet. Storyn runt detta är ganska intressant. Hade författaren låtit det hela kretsa kring fallet med alla cancerfallen och dess verkningar, så hade väl allt varit frid och fröjd. Men plötsligt var det massor med andra karaktärer i berättelsen och fullt av politiska intriger. Det blev så rörigt så det var svårt att hänga med och det kändes otroligt torrt och tråkigt. Nä jag blev besviken. Har ju läst en del andra superbra böcker av Grisham, så jag hade förväntat mig så mycket mer.

Handling: I en överfull rättssal i Mississippi har en jury återvänt med ett skakande domslut. Storföretaget Krame Chemical anklagas för att ha dumpat giftigt avfall i en småstads vattentäkt, och därigenom orsakat en förödande cancerepidemi. Nu döms det till att betala ett enormt skadestånd. Krane Chemicals jurister överklagar genast till den delstatliga högsta domstolen.

Ett rovdjur på Wall Street, Carl Trudeau, är företagets huvudägare. Han beslutar sig för att domen måste upphävas. Trudeau ska köpa sig inflytande. Med andra ord: han ska köpa en av de nio domarplatserna i högsta domstolen.

Kostnaden på några miljoner dollar är inget problem. Men är det genomförbart? Är inte det juridiska systemet en ointaglig bastion där rättvisan har oinskränkt makt? Trudeau är dock desperat. Genom sina politiska torpeder lägger han ett intrikat nät kring en ung, ovetande domarkandidat, som finansieras, manipuleras och marknadsförs.


Betyg: 2 / 5


fredag 1 november 2013

De vassa tändernas skog


Titel: De vassa tändernas skog
Författare: Carrie Ryan
Förlag: Styxx Fanatasy
Tryckt: 2011
Antal sidor: 333
Finns bla. att köpa hos: Adlibris | Bokus
Bibliotekslån!!

Eftersom De vassa tändernas skog av Carrie Ryan är en bok om zombier så tyckte jag att den passade bra att läsa i Skräckläs 2013 hos Nelly på Nellons bokblogg. Hade inte planerat att läsa denna egentligen, men den slank med hem från biblioteket. Detta är faktiskt min första zombiebok. Boken är riktad till åldersgrupp 15+, men man har stor behållning av den även som vuxen.

Detta är första delen i en fantasyserie där handlingen till en början utspelar sig i en inhägnad by som tillkom efter den stora apokalypsen, eller då smittan kom. Utanför stängslet breder De vassa tändernas skog ut sig, där de oheliga(zombierna) håller till. Det finns ett systerskap, liknande nunnor kan man säga. Dessa styr byn med järnhand. Huvudkaraktären i boken heter Mary. Hon bor i byn med sin familj och sina vänner. I denna första del får vi följa dem då en katastrof som innefattar de oheliga(zombisar) inträffar och deras desperata flykt från byn.

Boken är otroligt spännande och den är skriven med ett både vackert och väl beskrivande språk. Zombisarnas utseende och groteska beteende är så väl beskrivna och man verkligen känner skräcken hos människorna när de ser dem och hör deras hasande steg. Förutom spänning så handlar berättelsen även om kärlek, svartsjuka, svek, saknad, men även en stark framtidstro. Man kan lugnt säga att min debut inom zombievärlden blev otroligt angenäm. Jag älskar verkligen denna bok och sträckläste den. Kan absolut rekommenderad både gammal och ung att läsa den och jag ser otroligt mycket fram emot fortsättningen.

Handling: Marys värld är liten - en isolerad by mitt ute i skogen, omgärdad av stängsel. Stängslet är det enda som skyddar Mary och de andra byborna från De vassa tändernas skog där de oheliga ständigt är på jakt efter levande att infektera. Så har det varit i generationer och i byn har man satt upp enkla regler för att överleva: man gör sin plikt och följer Systerskapets order. Allt annat är oviktigt.

Mary kan ändå inte låta bli att drömma om världen utanför stängslet. Hon anar inte att hennes dröm smart ska slå in på det mest fruktansvärda sätt och att hon ska tvingas välja - mellan dröm och plikt, mellan mannen hon älskar och mannen som älskar henne. För livet i skogen är brutalt och skoningslöst och minsta misstag kan betyda skillnaden mellan ett osäkert liv och en säker död.


Betyg: 4 / 5

Två filmer denna veckan


Först ut bland veckans filmer är Wallander - Sorgfågeln. Detta skall väl om jag inte har fel vara den sista filmen i serien om Kurt Wallander. Känns lite tråkigt efter att ha följt hans resa. Har tyckt att en dela av de senare  filmerna har varit lite platta och tråkiga, men denna avslutande film var mycket bättre. Fällde till och med en liten tår.

Det är snart jul och Kurt är märkt av minnessjukdomen. Han inser att det snart är nödvändigt att berätta för sina kollegor och resten av världen att han är sjuk. Men han har svårt att ge upp sitt arbete, hans enda identitet. I Ystad sker det en brutal kidnappning av en känd krögare, Paolo Salino. Kurt ta sig an fallet men tvingas ta hjälp av kollegan Jenny hos Malmöpolisen. Men hon lever inte upp till den hon utger sig för att vara och långsamt förstår Kurt vad hon är ute efter. Spåren i utredningen leder rakt in i polisens egna led. Upplösningen på Kurts sista fall som polis blir våldsam. En sista strid som handlar om Kurts kamp mot sin sjukdom och mot rättvisa i en korrumperad poliskår. Kurt tvingas ställa sig frågan en sista gång, varför han en gång blev polis.

Betyg: 3+ / 5



Så kikade vi på Super Buddies: Valpgänget - Världens hjältar. Vi har sett alla de tidigare och tyckt att en del av dem varit riktigt roliga. Men denna var nästan lite för överdriven. Jaja, man kan inte få all.

Handling: En vanlig dag på Fernfield Farms blir snabbt ovanlig när valparna Budderball, Mudbud, B-Dawg, Buddha och Rosebud upptäcker några mystiska ringar som ger dem varsin superkraft. Det dröjer inte länge innan hela valpgänget börjat använda sina nya superkrafter och kommer genast till undsättning när en elak fiende från yttre rymden hotar planeten. Men kommer de lyckas hindra katastrofen utan att avslöja sina hemliga identiteter? 

Betyg: 2 / 5