torsdag 29 maj 2014

Hanteraren: verklighetens Johan Falk


Titel: Hanteraren: verklighetens Johan Falk
Författare: Dick Sundevall
Bokförlag: Lind & Co
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 402
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Hanteraren: verklighetens Johan Falk av Dick Sundevall, är en bok som tar upp frågan om hur polisen använder sig av privatpersoner till informatörer och infiltratörer. Kriminalkommisarie Olle Liljegren och infiltratören Peter Rätz som förekommer i denna bok, ligger till grund för rollfigurerna Johan Falk och Frank Wagner i Johan Falk-filmerna.

Hinner inte läsa långt i boken innan jag känner hur irriterad jag blir. Här tar författaren upp hur det svenska polisväsendet smusslar och ljuger och rent av begår grova tjänstefel i sin hantering av infiltratörer, och i sin strävan att få bukt med den tungt kriminella verksamheten i vårt samhälle. Man ser hur höga chefer lägger skulden på sina underordnade och vägrar att ta ansvar för beslut de tagit. Det betalas ut stora summor pengar för denna verksamhet, pengar som borde leda till uppklarade brott och åtal. Men detta sker inte i många fall. Känner verkligen att om det är så illa inom polisväsendet som denna bok påtalar så behövs en rejäl uppsträckning, och dessutom behövs kanske lite lagändringar så polisen inte behöver bryta mot lagar för att kunna lösa brott. 

Denna typ av bok, där det förekommer mycket fakta, utdrag från rättegångar, förhör, intervjuer mm. skulle lätt kunna bli tråkig. Men jag tyckte att den här boken var vansinnigt intressant, och författaren har skrivit med ett språk som gör att den känns väldigt lättläst.

Från baksidestexten: Filmerna om Johan Falk har nått stora publikframgångar, men vad få känner till är att de bygger på faktiska händelser. Hanteraren Johan Falk och infiltratören Frank Wagner har verkliga förlagor och i den här boken reds det ut vad som är sanning och lögn i kampen mot den organiserde brottsligheten.
 För första gången berättar en av huvudpersonerna, kriminalkommisarie Olle Liljegren, om sitt arbete med att försöka kartlägga, infiltrera och krossa den grova brottsligheten i Sverige.


Betyg: 4 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar