fredag 9 maj 2014

Pojken i randig pyjamas


Titel: Pojken i randig pyjamas
Författare: John Boyne
Bokförlag: B. Wahlströms
Format: Kartonnage
Tryckt: 2014
Antal sidor: 176
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Har precis läst ut Pojken i randig pyjamas av John Boyne, en bok som är för barn i åldersgrupp 9 - 12. Eftersom detta är en bok som utspelar sig under andra världskriget och utspelar sig vid koncentrationsläger Auschwitz så kan jag nog tycka att man borde var några år till för att läsa denna, alternativt läsa den tillsammans med någon vuxen då man samtidigt diskutera kring händelserna.

Annars är boken så fantastiskt skriven. Den handlar om pojken Bruno som flyttar med sin familj från ett tryggt och bra liv i Berlin till ett hus som ligger precis vid Auschwitz( eller Allt Svisch som pojken säger), där hans pappa skall arbeta. Det blir en spännande berättelse där den oskyldigt ovetande Bruno gör upptäckter som både är förvånande och skrämmande, då han träffar en pojke på andra sidan staketet och de börjar dela livserfarenheter. Boyne är helt fantastisk på att fånga läsaren med sina berättelser och denna är både tänkvärd, sorglig och upprörande. Absolut läsvärd!!

Handling:
"Finns det många pojkar där borta?! frågade Bruno
 "Flera hundra" sa Shmuel.
Bruno spärrar upp ögonen. "Flera hundra?" sa han förbluffad.
"Det är verkligen orättvist. Det finns inte någon att leka med på den här sidan om stängslet. Inte en enda."

Nioårige Bruno har precis flyttat till ett nytt hus tillsammans med sin familj. Där finns nästan inget att göra och ingen att leka med. Bruno och hans storasyster vantrivs.
 Utanför huset sträcker sig ett taggtrådsstängsel så långt ögat kan nå, och snart upptäcker Bruno att det finns människor på andra sidan stängslet, och alla bär randiga kläder. Bruno bestämmer sig för att ta reda på mer. Det är så han lär känna den jämnårige pojken Shmuel, och äntligen får han någon att leka med. En vänskap som får katastrofala följder.


Betyg: 4+ / 5

4 kommentarer:

  1. Denna fick jag i julklapp, står oläst i hyllan. Har inte läst något om den innan, nu får den kanske flytta upp ett snäpp i min läsplan!

    SvaraRadera
  2. Det här är en bok som jag har funderat på om jag någon gång ska läsa. Den verkar väldigt bra :)

    SvaraRadera
  3. Jag hade så gärna velat tycka om denna bok men störde mig oerhört mycket på flera saker.

    SvaraRadera