onsdag 21 maj 2014

Legend


Titel: Legend
Författare: Marie Lu
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 291
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!!

Legend av Marie Lu är första boken i en serie. Jag har sett denna hos flera bokbloggare, vilket väckt min nyfikenhet. Recensionerna har varit blandade så jag var oerhört spänd på vad jag skulle tycka. Detta är alltså en dystopisk berättelse i ett USA som är uppdelat, det är Republiken, som ligger i det som tidigare var USA`s västkust. Det ligger bredvid motståndarnas område som kallas Kolonierna. I Republiken bor två 15 åringar, en tjej som heter June som är ett militärt underbar från en rik familj och en kille som kallas Day, som kommer från ett slumområde. Deras vägar kommer att korsas under resans gång.

Jag har ju inte läst så hemskt många dystopiska berättelser, så jag har inte jättemycket att jämföra med. Men jag tycker faktiskt att det här var en riktigt bra bok, och en bra början på serien. Gillar hur författaren byggt upp miljöerna, då man klart känner skillnaden mellan fattiga och rika områden. Tycker även om de två huvudkaraktärerna, och tycker att man kommer dem in på livet på ett utomordentligt sätt. Berättelsen är väl i vissa fall lite förutsägbar och så är det ju lite spirande kärlek inblandad, men det är inget som jag stör mig på. Nej det här är en riktigt trevlig berättelse, boken har bra driv och är oerhört lättläst. Vill definitivt ha mer, så jag är väldigt glad att jag har del två hemma så jag snart kan läsa den.

Handling: Det landområde som en gäng varit USA´s västkust är nu Republiken, en stat som ständigt ligger i krig med sin granne i väster.
 Femtonåriga June kommer från en av Los Angeles mest ansedda familjer och betraktas som ett militärt underbarn. Hon brinner för sitt land och uppfostras för att en dag ta plats i Republikens absoluta toppskikt. Day däremot, växer upp i slummen och är Republikens mest eftersökta brottsling. Men hans motiv är kanske inte så illasinnade som de först kan verka.
 De kommer från två skilda världar och det finns inga skäl till att deras vägar någonsin skulle korsas - inte förrän den dag då Junes bror Metias mördas och Day utpekas som huvudmisstänkt. Fast besluten att hämnas tar June själv upp jakten och de dras nu in i en rafflande katt-och -råtta-lek.
 Men genom en chockartad vändning upptäcker June och Day den egentliga orsaken till att de förts tillsamman, och börjar sakta inse hur skrämmande långt Republiken är berett att gå för att skydda sina mörka hemligheter.


Betyg: 4 / 5


2 kommentarer:

  1. Samma betyg som jag gav :) Ser fram emot Champion nu!

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillade den :) Jag ser fram emot att läsa sista delen som kommer i höst.

    SvaraRadera