måndag 16 juni 2014

Bära leggings i januari

Titel: Bära leggings i januari
Författare: Sara Stille
Bokförlag: Kalla Kulor
Format: E-bok(pdf)
Utgiven: 2014
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Bära Leggings i januari av Sara Stille är en hemsk men samtidigt viktig bok som handlar om sexuella övergrepp mot barn. Den unga författarinnan är själv den som är huvudpersonen i boken och att gå ut med sina upplevelser har varit en av sätten för henne att bearbeta de hemska åren av övergrepp som hon utsatts för. 

Beskriving: Tretton år gammal söker Sara tillflykt hos den elva år äldre Jesper, som är vän till familjen. Hennes hemförhållanden är trassliga och Sara är ung och skör. Hos Jesper finner hon tryggheten, och för första gången upplever hon att någon lyssnar på henne och bryr sig om henne. Tills hon en natt vaknar utan kläder, med honom över sig.

På en enda natt förstörs allt. Men det som Sara försöker se som en engångsföreteelse, ett misstag, händer plötsligt igen, och igen, och igen.

Sara skäms och mår dåligt, och för varje gång våldtar henne växer hennes hat. Samtidigt känner hon en lojalitet mot honom för det stöd han tidigare visat henne. Han var den stöttande axel hon så väl behövde under en svår tid. Så hon håller tyst.

Under fyra års tid säger hon inget till någon, men när de mörka hemligheten till slut får henne att rämna inombords beslutar hon sig för att anmäla Jesper, och tar därmed upp kampen mot honom och rättssystemet.

En sådan här berättelse är så tung och uppskakande att läsa och speciellt nu när vi nyligen varit med om att en ung flicka i vår bekantskapskrets gått igenom samma jobbiga rättegångsprocedur som Sara Stille, och utan samma orsak. Även där var det en nära vän till familjen som var förövare.

Förstår varför författarinnan tycker att det är viktigt att gå ut med sin historia. Med detta kan hon förhoppningsvis hjälpa andra i samma situation att våga berätta och våga anmäla. Dessutom kanske den kan lära vuxna att vara mer lyhörda och våga ifrågasätta om man har misstankar.

Man blir så rasande på förövaren när man läser och kan inte förstå hur en vuxen människa kan göra något så fruktansvärt mot ett barn. Samtidigt blir man också vansinnigt arg på hur rättsväsendet fungerar. De som utsätts för brottet får ju vända ut och in på sig själv och blir ifrågasatta, medans förövaren behandlas med bommullsvantar. Och straffet sedan. Det är ju rena hånet. Hoppas verkligen att Sara Stilles berättelser väcker tankar även hos de som bestämmer i vårt samhälle så det bli förändring i hur man ser på brott som dessa.

När det gäller det språkliga så struntar jag fullständigt i det i denna bok. Här är det budskapet som är det viktiga.


Betyg: 5 / 5


6 kommentarer:

 1. Den här skulle jag med vilja läsa…önskar mig bara lite mera tid….men snart så :)

  SvaraRadera
 2. Denna gillade jag väldigt mycket.

  sv: Jag tycker du ska göra det:) Hoppas att dem böcker jag lämnade hittade nya läsare :)

  SvaraRadera
 3. Det är jobbigt att läsa om sånt men ibland kan jag tänka mig det. Det är ju trots allt saker som händer varje dag!

  SvaraRadera
 4. Jag upplevde det som en väldigt stark historia. Skakande, upprörande - och visst blev man arg.

  SvaraRadera
 5. Jag klarar inte av att läsa denna typ av bok, mår alltid så dåligt efteråt för jag lider så mycket med dem.

  SvaraRadera