tisdag 3 juni 2014

Divergent


Titel: Divergent
Författare: Veronica Roth
Bokförlag: Modernista
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 362
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Divergent av Veronica Roth är första boken i en trilogi som jag läst så mycket positiva recensioner om. Så klart blir man nyfiken och nu äntligen har jag läst första delen. Boken utspelar sig i ett framtida Chicago. där människor på grund av de tidigare stridigheterna delats in i olika grupper som kallas falanger. Det är De fridfulla, De osjälviska, De tappra, De ärliga och De Lärda. Det året då ungdomarna fyller sexton år är det dags för dem att välja vilken falang de vill tillhöra. Vi kommer att få följa Beatrice, eller Tris som hon senare börjar kalla sig. Hon tillhör De osjälviska och nu har hon åldern inne för att välja falang, och med det börjar onekligen en spännande story.

Tycker att starten av boken var aningen försiktigt. Men det tog inte lång stund innan tempot och spänningen i boken ökar. I början vet man heller inte så mycket om Tris, men ju längre in i handlingen vi kommer, desto mer lär vi känna henne och jag tycker att hon är intressant som karaktär. Tycker även att flera av de övriga karaktärerna i boken är oerhört intressanta. I bokens handling finns existentiella frågor, samhällskritik och politik, blandat med kärlek och framför allt rädsla. Det man inte får veta så mycket om är varför världen blivit så här och vad finns utanför staketet som vaktas. Men jag antar att det är sådant som man får klarhet i under de kommande delarna. Som sagt så var detta en mycket trevlig bekantskap och jag ser oerhört mycket fram emot att läsa fortsättningen.

Baksidestext: I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år så måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet.
 Beatrice gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper hon om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.
 Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först...


Betyg: 4+ / 5

5 kommentarer:

 1. Har du läst den på svenska då? (: Jag fick hem en med filmomslaget idag! (på svenska då) Det är ev. nästa bok till läsning! (; (:

  SvaraRadera
 2. Har inte läst den än, men funderar på att göra det :)

  SvaraRadera
 3. Kul att du gillade den :) Jag är lite smått sugen på en omläsning innan jag ser filmen.

  SvaraRadera
 4. Kul att du gillad den :)

  SvaraRadera
 5. Funderar på att läsa om Divergent och Insurgent innan jag läser sista delen till hösten :)

  SvaraRadera