måndag 30 juni 2014

Tematrio - USA


Eftersom det snart är 4 juli och USA´s självständighetsdag så har Lyran USA som tema. Vi skall Berätta om tre läsvärda amerikanska böcker.

1. En riktig man av Tom Wolf. Detta är en bok som utspelar sig i Atlanta.Georgia några år efter de olympiska spelen. Huvudpersonen är Charlie Croker. Han är förmögen, gift med en ung fru och har dessutom byggt en egen skyskrapa. Ha hamnar i ekonomiska problem och kan inte betala sina stora lån. Det handlar även om Conrad Hensley, som arbetar vid en av Crokers företag och får sparken när Crokers ekonomi gör att han tvingas säga upp arbetare. Så har vi även en svart fotbollsstjärna som är anklagad för våldtäkt.

2. Glaskupan av Sylvia Plath. Handlingen utspelar sig 1953 då Ester Greenwood som kommer från Boston, vinner en månads vistelse i New York via en damtidning. Efter sina upplevelser där så får man följa hur hon handskas med verkligheten när hon återvänder till Boston igen.

3. En egen plats av Robert Goolrick. Boken utspelar sig i Brownsburg, USA vilket är ett litet samhälle. Dit kommer sommaren 1948 en främling och det enda han har med sig är två resväskor fyllda med kläder, slaktknivar och pengar. Man får följa hur han tar sig in i samhällets gemenskap.14 kommentarer:

 1. Glaskupan har jag läst, men det var länge sen. Skulle vara spännande att läsa om den, men då många andra olästa böcker väntar.

  SvaraRadera
 2. Glaskupan skulle jag vilja läsa men som Marie skriver så är det många olästa böcker som väntar. Men jag skriver upp den ändå:).

  SvaraRadera
 3. har läst Glaskupan och En riktig man, men Goolrick är en ny bekantskap för mig. den får jag ta en närmare titt på! tack för det!

  SvaraRadera
 4. Jag läste Glaskupan i höstas - hu! Vilken tur att man inte råkade ut för psykvården på 50-talet!

  SvaraRadera
 5. Har läst en bok av Goolrick men var inte överförtjust. Men denna kanske är bättre :)

  SvaraRadera
 6. Glaskupan var given på min lista också, älskar den mer för varje gång jag läser den!

  SvaraRadera
 7. Den enda jag har läst av dessa är Glaskupan, och jag hade nog lite väl höga förväntningar på den för jag tyckte inte om den fullt så mycket som jag trodde att jag skulle göra :)

  SvaraRadera
 8. Glaskupan läste jag för väldigt länge sen, borde läsa om och se vad jag tycker om den nu. Då blev jag lite besviken. Läst Trogen hustru sökes av Robert Goolrick, men den blev jag inte så förtjust i.

  SvaraRadera
 9. Glaskupan har jag velat läsa så länge.

  SvaraRadera
 10. Glaskupan känns som en sådan där som man borde ha läst. Det har jag dessvärre inte...

  SvaraRadera
 11. Inte läst någon i din trio men tack för tipsen!

  SvaraRadera
 12. Har inte läst någon av dem. Glaskupan borde jag läsa, får ta itu med det när jag betat av mina hyllvärmare...

  SvaraRadera