fredag 14 november 2014

Bokbloggsjerka 14 - 17 november


Nu är det fredag igen och detta är veckans fråga hos Annika

Kan du berätta om någon bok/några böcker som beskriver kända berättelser ur någon annan huvudpersons synvinkel?
Ex:
Charlotte Brontes "Jane Eyre" kontra Jean Rhys Wide "Sargasso sea"som har The Mad Women in the Attic som huvudperson, eller Bengt Ohlssons "Gregorius" vars huvudperson är prästen från Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas".

Sedan står det att om man inte kan bidra med ett svar på just den frågan kan du i stället berätta om någon bok/några böcker som innehåller någon form av intertextualitet.

Jag tror inte att jag läst något där någon annan karaktär beskriver en känd berättelse. Så jag får väl gå på andra alternativet med intertextualitet. Fast jag läst vad detta innebär så är jag fortfarande lite osäker på om jag förstår det rätt. Men så här får det bli.

Det första jag kom att tänka på är Dan Browns böcker om Robert Langdon som är professor i religiös symbolik. I tre av dessa böcker, Da Vinci koden, Änglar och demoner och Den förlorade symbolen förekommer berättelser om massor med historiska personer och konstnärliga verk. Men det förekommer också mycket som knyter an till religion, Bibeln och en del andra evangeliska texter. Berättelser och hänvisningar till  bibliska personer som Jesus, Maria Magdalena och Petrus förekommer en hel del i dessa spännande berättelser, likaså några korta utdrag ur ett par evangelier i en av böckerna.  I Da Vinci koden finns även några rader ur en anteckningsbok av Leonardo da Vinci. I Browns sista bok Inferno spelar Dante Alighieris verk Den gudomliga komedin en stor roll, då speciellt den del i verket som  kallas Inferno(Helvetet).
När det gäller Dan Browns böcker om symbolforskaren Robert Langdon, så har ju även två av dem gjorts till film och förhoppning kommer även resten så småningom.

En annan bok som dök upp i huvudet på mig var Shakespeares hemlighet av Jennifer Lee Carrell. Denna bok handlar om hur en Shakespeare-forskare jagar ett borttappat manuskript skrivit av den kände dramatikern, poeten och skådespelaren William Shakespeare. Boken har en jättespännande story och den är helt fantastisk om man tycker om historia och böcker. I boken finns även en del verser ur Shakespeares verk, då speciellt Hamlet.

Man skulle säkert komma på fler böcker men jag nöjer mig så här denna veckan.

 

16 kommentarer:

 1. Är inte heller helt säker på betydelsen av ordet, men det du skriver låter intressant. :-)

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis, Dan Brown. Där vimlar ju av referenser till alla möjliga religiösa verk.

  SvaraRadera
 3. maken har nog läst de flesta av Dan Browns böcker, jag har bara sett filmen.

  SvaraRadera
 4. Kom faktiskt inte på ett enda svar i dag..

  SvaraRadera
 5. Ett bra svar, och jag har läst dem allihop :)

  SvaraRadera
 6. Ett riktigt bra svar, och jag har faktiskt läst alla för den gångs skull!

  SvaraRadera
 7. Shakespeares hemlighet låter spännande.

  SvaraRadera
 8. Äh, intertextualitet eller ej, några intressanta böcker i varje fall m spännande referenser till litteratur :)

  SvaraRadera
 9. Bra förslag, jag måste läsa dem någon gång. Har två i bokhyllan.

  SvaraRadera
 10. Shakespeares hemlighet låter jättespännande - den måste jag lägga på minnet. Tack för tips! :)

  SvaraRadera
 11. Jag måste försöka hitta mitt ex av Shakespeares hemlighet. Bara frågan var jag har lyckats gömma den ;)

  SvaraRadera
 12. Dan Brown tycker jag är helt ok. Shakespeare boken låter ju intressant...

  SvaraRadera
 13. Det var så jag uppfattade intertextualitet också! Bra exempel där.

  SvaraRadera
 14. Visst var det svårt den här veckan. Vilka bra exempel du har kommit på.Vågade ens ge mig på att försöka hitta något exempel på den alternativa frågan.

  SvaraRadera
 15. Var jättefascinerad av den första av Browns böcker, men sen blev det aldrig av att jag läste fler, hade liksom blivit mätt...

  SvaraRadera
 16. Håller just nu på att läsa "Den förlorade symbolen" men tänkte inte alls på den. Kan bero på att jag inte gillar den så mycket...

  SvaraRadera