onsdag 5 november 2014

Smärta


Titel: Smärta
Författare: Kjell Eriksson
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 362
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsex. Tack!

Smärta är Kjell Erikssons andra bok i en ny serie om kommissarie Santos, och den utspelar sig på en ö i Brasilien. I denna andra bok så är det så klart ett par mordfall som är huvudingrediens, men fotboll spelar också en roll.

Jag har ju läst några tidigare böcker av Kjell Eriksson och gillat dem riktigt mycket, så när jag hörde att han skulle börja skriva en ny serie i något annat än svensk miljö så tyckte jag det lät intressant. Första boken i denna serie hette Spetsad, och Smärta är alltså andra boken. 

Det är något med Erikssons språk som gör att det tar en stund innan jag kommer in i rytmen, men när jag sedan gör det så är berättelserna riktigt bra. Det är absolut inga jättevåldsamma deckare utan storyn inriktar sig mycket på att beskriva ön och dess invånare. Den beskriver även motsättningarna mellan de som är födda på ön och de inflyttade nybyggarna. Kan ju lugnt säga att huvudkaraktären, kommissarie Santos retar mig oerhört. Han är lat, självgod och kan vara riktigt elak. Men det är ju positivt, man skall känna något för karaktärerna oavsett om det är bra eller dåligt. Santos kollega Luiz tycker jag å andra sidan bättre om. Han är betydligt mycket mjukare i sättet och känns väldigt ambitiös. 

Tycker absolut att Smärta är en helt okey uppföljare i denna nya serie och vill fortsätta följa kommissarie Santos och hans kollegor i nya fall.

Baksidestext: Naken, ihjälstucken och utslängd i en glänta mellan ett ödehus och havet. Vem stack macheten i Oscar Gama? Kommissarie Santos hasar sig motvilligt ur hängmattan.
 När en av Oscars bröder kort därefter blir ihjälslagen i sin verkstad blir Santos synnerligen irriterad. Det är redan stökigt i hans by, lugnet är stört genom nybyggarna som slagit sig ner på obrukad mark, som de fyra bröderna Gama länge gjort anspråk på. Att Santos egen hustru uppför sig obegripligt utlöser samtidigt en kris på hemmaplan.
 Inför VM i Brasilien 2014 kommer Roland Nilsson, kunskapare från Svenska Fotbollsförbundet, till ön Itaparica. Av en händelse fastnar han för nybyggarnas läger med deras unga fotbollstalanger. Men snart dras han in i allt mer dramatiska konfrontationer. Ska han bli den tredje i sin släkt som spårlöst försvinner i detta väldiga land? Och vad har egentligen utspelat sig i det övergivna och förhäxade ödehuset?


Betyg: -4 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar