lördag 22 november 2014

Bokbloggsjerka 21 - 24 november

När Annika tidigare i veckan läste ett uttalande som gick ut på att de som läser böcker uteslutande gör det för att fly till fantasins värd. så fick hon inspiration till veckans fråga. Den lyder:

Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?

Mitt läsande började när jag börjat skolan och lärde mig läsa. När jag upptäckte att jag kunde få ihop bokstäver till ord och ord till meningar, så öppnade sig en helt ny värld för mig, inte bara när jag läste utan även när jag helt plötsligt kunde skriva. Bara att kunna göra något som jag bara hört och sett vuxna göra tidigare var ett under. När jag dessutom fick mitt eget lånekort på biblioteket och kunde gå dit och låna alla dessa fantastiska böcker som fanns så svävade jag på moln.

För mig har läsandet alltid känts som något avkopplande. Jag slappnar av och njuter när jag läser. Detta har varit min räddning under mitt vuxna liv när värkproblemen kom och stannade kvar. När jag sitter eller ligger med en spännande bok så kopplar jag av och glömmer för en stund mina smärtor.

En annan aspekt av läsningen är att man lär sig så mycket. Jag är väldigt bred i min läsning och läser det mesta inom skönlitteratur, ungdomsböcker, biografier och faktaböcker. Man får ta del av olika människoöden, man lär sig mycket om människan  och dess beteenden, om olika platser och kulturer, ja stort sett om allt. Dessutom underhåller man sitt språk, lär sig nya ord och uttryck och håller hjärnan igång. Visst befinner man sig i fantasins värld emellanåt, men för min del är det mer kunskapstörst och att jag älskar ordet som gör att jag läst så mycket i mitt liv.

14 kommentarer:

 1. Jag håller verkligen med dig i det du skriver!Läsning är avkopplande och man lär sig mycket, både om livet och om annat.

  SvaraRadera
 2. Håller med till fullo! Läsning är verkligen avkopplande och kan få en att glömma jobbiga saker. Och som bonus lär man sig oftast olika saker.

  SvaraRadera
 3. Jag måste läsa. Har jag ingen bok så läser jag på vägskyltar, reklampelare, ja vad som helst som finns i närheten.

  SvaraRadera
 4. Håller med helt och hållet! Jag skulle nog inte överleva utan mina böcker!

  SvaraRadera
 5. Avkoppling är en viktig del av läsandet för mig också.

  SvaraRadera
 6. Håller med helhjärtat :)

  SvaraRadera
 7. Kan bara hålla med :)

  SvaraRadera
 8. Jag hade ungefär samma upplevelse när jag lärde mig läsa: en helt ny värld öppnade sig :) Att sedan biblioteken fanns och att en kunde fylla ryggsäcken med böcker var också magiskt.

  SvaraRadera
 9. Man får ta del av så mycket när man läser, och de som inte förstår det måste ha en verkligt inskränkt tillvaro. Mest synd om dem själva alltså ;)

  SvaraRadera
 10. Det du säger om värken och att läsningen kan ge en stunds befrielse. Det känner jag själv igen nu när jag drabbats av värk. Ibland är det enda som gäller under långa nätter att läsa sig igenom det värsta.

  SvaraRadera
 11. Håller helt och hållet med.

  SvaraRadera
 12. Det finns så många anledningar att läsa!

  SvaraRadera
 13. Håller med. Böcker är en del av mitt liv och jag vet inte vad jag skulle göra utan böcker.

  SvaraRadera