tisdag 10 februari 2015

Den inre kretsen


Titel: Den inre kretsen
Författare: Mari Jungstedt
Bokförlag: Bonnier Pocket
Format: Pocket
Tryckt: 2009
Antal sidor: 344
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Då har jag läst en deckare av Mari Jungstedt igen. Denna gången är det hennes tredje bok Den inre kretsen. Som de tidigare utspelar sig denna på Gotland och huvudkaraktärerna är kriminalkommisarie Anders Knutas och journalisten Johan Berg.

I denna bok är det seriemord, rituella inslag och arkeologi, vilket gör den intressant. Den känns väldigt mörk. Men som de tidigare Jungstedt-böcker jag läst så är det ett vansinnigt driv i storyn, otroligt korta kapitel, så man bara läser och läser. Det finns absolut deckare som håller högre kvalitet än dessa, men de här är så otroligt underhållande, och det är därför jag gillar dem. Blev dock väldigt frustrerad när jag läste slutet. Hoppas få klarhet i detta i nästa bok!

Baksidestext: Under den tryckande högsommarsolen gräver en grupp arkeologistuderande från olika länder ut en vikingatida hamnplats på Gotlands västkust. Den visar sig vara rik på fynd. En sen kväll försvinner 21-åriga holländskan Martina Flochten från vännerna. Hon påträffas senare mördad på en fågelholme nära utgrävningsplatsen, och skadorna på kroppen tyder på rituella inslag. Två småflickor hittar ett halshugget russ i en beteshage men huvudet saknas. När ett hästhuvud senare dyker upp spetsat på en påle hos en politiker tätnar mystiken. Kriminalkommissarie Anders Knutas tar hjälp av en rättspsykiater för att tolka de makabra spåren vid brottsplatsen. En av journalisterna som bevakar den dramatiska utredningen är Johan Berg som arbetar för Sveriges Television. Han är tillfälligt stationerad på ön och försöker samtidigt få sitt förhållande med Emma Winarve att fungera.


Betyg: 4+ / 5

Läst i #Hyllvärmare 2015 och i min egen hyllvärmarutmaning

Även läst i Spänningsutmaning 2015

8 kommentarer:

 1. Jag måste verkligen ta mig ann hennes böcker.

  SvaraRadera
 2. Åh, vad det var längesen jag läste något utav Jungstedt. kanske dags nu?

  SV: Hehe, ja, han verkar bli mer och mer lik mig nu.

  SvaraRadera
 3. Jag borde verkligen ta och läsa hennes böcker någon gång. Den enda bok jag har läst av henne är Den mörka ängeln tror jag :)

  SvaraRadera
 4. Den har jag läst men kommer inte alls ihåg den. Fast jag gillar Jungstedts deckare om Knutas även om den sista var lite sämre

  SvaraRadera
 5. Den inre kretsen har jag också läst men kommer inte riktigt ihåg den. Jag gillar böcker med korta kapitel.

  SvaraRadera
 6. Älskade verkligen de första böckerna i den här serien, Sträcklyssnade på de men de sista har inte varit lika bra eller så har jag tröttnat!

  SvaraRadera
 7. Arkeologi låter ju spännande, men seriemord o rituellt våld mot djur... huga!
  Har provat läst en bok av Jungstedt, fastnade inte riktigt för den.

  SvaraRadera
 8. Jag tror jag läst den här, men minns inget av den... Jag gillar Gotlandsmiljöerna i hennes böcker, de får mig att vilja resa dit!

  SvaraRadera