torsdag 26 februari 2015

Var är Alaska?


Titel: Var är Alaska?
Författare: John Green
Bokförlag: Berghs
Format: Inbunden
Tryckt: 2007
Antal sidor: 223

Nu har jag äntligen läst Var är Alaska? av John Green. Detta är författarens debutroman och den gavs ut på svenska 2007. Som jag kan se så finns den för närvarande inte att få tag i på svenska, men det verkar vara en nyutgåva på gång.

Jag har ju tidigare läst Förr eller senare exploderar jag och Pappersstäder av denna författare. Den första var helt fantastisk och den andra var också riktigt bra. Eftersom Var är Alaska? är författarens debutroman och eftersom jag hört lite blandade recensioner, så förväntade jag mig inte något underverk när jag började med denna.

Denna bok utspelar sig på en internatskola i Alabama, där Miles, en grabb på 15 år börjar. Där lär han känna bl.a. Översten och Alaska som också går på skolan. Dessa tre är väldigt speciella ungdomar, Miles som kan massa kända människors sista ord, Översten som kan rabbla länders huvudstäder som ett rinnande vatten och så tjejen Alaska som älskar böcker och poesi och är lite av en expert på att hitta på spratt.

Så fort jag började läsa boken så kände jag igen språket och humorn från de tidigare böckerna jag läst av Green. Tyckte att berättelsen var smart upplagd. Den var indelad i ett före och ett efter en speciell händelse. Rubriken på första kapitlet var Etthundratrettiosex dagar före, och så räknade det för varje kapitel ner tills vi kom fram till en viss punkt, sedan var det antal dagar efter händelsen som var kapitlens rubrik. Detta ökade spänningen och man undrade hela tiden vad det var som skulle hända. Kapitlen var korta vilket gjorde att boken gick otroligt fort att läsa ut. Hade till att börja med lite svårt för karaktärerna, men måste säga att de växte under berättelsens gång, speciellt efter den där nollpunkten. Berättelsen var rolig, sorglig och spännande, och den handlade om vänskap, kärlek, stora förändringar, mobbing, sexualitet och alkohol, alla de bitar som ofta finns i tonåringars liv. Trots problemet med karaktärerna i början så tyckte jag ändå till slut att det var en riktigt trevlig ungdomsbok som jag varmt kan rekommendera.

Baksidestext: Miles Halter är nöjd med att lämna sitt trista liv bakom sig: föräldrar, high school och ytliga bekanta. Han ska börja på internatskolan Culver Creek i Alabama och ser fram emot allt nytt som detta för med sig.

Miles letar nämligen efter ett Stort Kanske. Fast just de orden har han inte kommit på själv. Det var författaren Francois Rabelais sista ord i livet: "Jag går att söka ett Stort Kanske". Miles är fascinerad av berömda personers sista ord och han förstår precis vad Rabelais menade. Något nytt. Något annat. Förändring.

Och visst förändras hans liv. Han får nya vänner som lär honom nya ovanor. Och han träffar Alaska Young - den smartaste, roligaste och snyggaste tjej han någonsin sett. Hon kommer att förändra hans liv mer än han någonsin kan ana  den där stekheta dagen då han första gången kliver in i hennes stökiga rum.


Betyg: 4 / 5

Läst i #Hyllvärmare 2015

Även läst i min egen hyllvärmarutmaning


1 kommentar:

  1. Det här är min favorit av Greens böcker (tätt följd av Förr eller senare), men så var det den första jag läste av honom också :)

    SvaraRadera