onsdag 11 februari 2015

Tematrio - Historiskt


Hos Lyran är det historiskt tema denna veckan. Hon vill att vi skall Berätta om tre bra historiska romaner eller filmer.

1. Först kom jag att tänka på Röde Orm, vilket är en äventyrsberättelse i två delar och böckerna heter Sjöfarare i västerled och Hemma och i österled. Böckerna är skrivna av Frans G. Bengtsson. Detta är en spännande och jättetrevlig berättelse från vikingatiden där man får följa skåningen Orms, kallad Röde Orm på hans strapatser.

2. Det jag sedan tänkte på var två böcker av Ken Follett. Först Svärdet och spiran, en bok som utspelar sig på 1100-talet i Kingsbridge i England. Här får vi bl.a följa Tom Byggare och flera andra och följa hur de levde och följa katedralbygget i byn. Sedan har vi uppföljaren En värld utan slut som gavs ut många år senare. Även här utspelas stor del av handlingen i Kingsbridge, England, men nu är det 200 år och några generationer människor senare. Helt fantastiska böcker.

3. Till sist så har vi Jan Guillous fantastiska romansvit om Arn Magnusson. Böckerna är Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren och Riket vid vägens slut. Denna romansvit utspelar sig mellan mitten på 1100-talet till ett par årtionden in på 1200-talet. Vi får följa Arn Magnusson från barndomen då han bodde i Västergötland, via det heliga landet och Jerusalem tillbaka till Sverige igen. Här möter vi människor från de olika kungaätterna i Sverige under denna tid. Sedan har vi även den fristående boken Arvet efter Arn då vi följer Birger Magnusson(Birger Jarl) av Folkungaätten. Otroligt välskrivna och intressanta böcker att läsa.
 

 
 

6 kommentarer:

 1. Har inte läst Röde Orm. Tänker inte läsa Guillou. Ken Folletts böcker har jag däremot läst och de är bra.

  SvaraRadera
 2. Röde orm måste jag läsa. Och en värld utan slut är mycket bra. Inte säker på att jag läste hela Svärdet och spiran, hade sett tv-serien just innan och kom ihåg för mycket av handlingen.

  SvaraRadera
 3. Frans G. Bengtsson har skrivit en del annat intressant.

  SvaraRadera
 4. Röde orm vill jag läsa någon gång.

  SvaraRadera
 5. Jag har inte läst någon av dessa, men jag är lite sugen på att läsa Röde Orm.

  SvaraRadera
 6. Röde Orm funderar jag faktiskt på att läsa om. Arn-serien har blivit missad på något vis. Ken Follett känner jag inte till, blev nyfiken nu. Bra tips där! :)

  SvaraRadera