torsdag 3 mars 2016

Elisabet I: Historien om drottningen och hennes förtrogna


Titel: Elisabet I: Historien om drottningen och hennes förtrogna
Författare: Anna Whitelock
Översättare: Erik Nisser
Bokförlag: Historisk Media
Format: Pocket
Tryckt: 2015
Antal sidor: 507
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Historisk Media för boken!

Elisabet I: Historien om drottningen och hennes förtrogna av Anna Whitelock, är en biografi som handlar om drottning Elisabet I av England. Här får man följa hennes liv och hennes år på tronen. Det är så klart massor med människor runt drottningen, massor med skeenden och mängder med intriger och detta tycker jag är superintressant att följa. Men med en sådan bok blir det så klart även mycket fakta så det kan kännas lite torrt ibland, men det är samtidigt väldigt lärorikt. Jag som alltid varit intresserad av engelsk historia och läst en hel del böcker tidigare - både fakta och fiktivt - känner ju igen en del skeenden och en hel del av namn kring kungligheterna. Det underlättar väldigt mycket. Gillar språket, det känns i alla fall inte tungt på något vis. Själva berättelsen om drottningen är 392 sidor, resten består av noter, bibliografi, register och tack, och detta är sidor som man mestadels skummar igenom. Lite tråkigt att den delen är så lång. Men i det stora hela är det en intressant och intrigfull bok och den som är historiskt intresserad och då främst av engelsk historia har säkert stort utbyte av boken. Det hade i alla fall jag.

Baksidestext: Elisabet I, enda överlevande barn till Henrik VIII och Anne Boleyn, tillträdde den engelska tronen 1558. Få personer i världshistorien är lika mytomspunna som hon. Hennes regentperiod betraktas som en guldålder och drottningen anses vara en av Englands mest betydelsefulla regenter.
   Anna Whitelock berättar Elisabets levnadshistoria utifrån vad som skedde i drottningens privata gemak. Såväl sina egna och Englands angelägenheter avhandlade Elisabet här med sina tjugoåtta hovdamer som var satta att vakta hennes kyskhet, hälsa och fruktsamhet. Genom anteckningar och vittnesmål från den innersta kretsen skildrar Whitelock rikets affärer och hovets intriger; drottningens privatliv och alla de friare som försökte göra anspråk på makten, däribland den svenske Erik XIV.
   Elisabet I är en närgången och stark biografi över en extraordinär kvinna.


Betyg: 3 / 5

Läst i Ta kontroll över bokhyllan!

3 kommentarer:

  1. Jag blir lite nyfiken :) Elizabeth I är en historisk person som alltid har intresserat mig, men kanske mest i den filmiska sfären. Miniserien med Helen Mirren är otroligt bra!

    SvaraRadera
  2. Är ju helt klart lite mer lättsmält på filmduken :)

    SvaraRadera
  3. Njaa den verkar lite för mycket historia för min smak.

    SvaraRadera