måndag 14 mars 2016

Mayatestamentet


Titel: Mayatestamentet
Författare: Steve Alten
Översättare: Lilian Fredriksson & Karl G Fredriksson
Bokförlag: Bazar
Format: Pocket
Tryckt: 2012
Antal sidor: 475
Finns bla. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Mayatestamentet och uppföljaren av Steve Alten köpte jag för något år sedan, för att jag tyckte de verkade så intressanta. Sedan dess har de blivit stående i hyllan, ända till nu då jag äntligen läst den första boken.

Det är en sci-fi / thriller som handlar om Michael Gabriel. Han är son till en välkänd  arkeolog, vilken har ägnat hela sitt vuxna liv åt att studera mayafolket urgamla kalender. Michael har  suttit inspärrad på en psykiatrisk klinik i elva år och han vill desperat fortsätta sin fars arbete. Den andra huvudkaraktären är psykiatridoktoranden Dominique. Hon kommer att göra sin praktik på kliniken där Michael sitter isolerad och hon blir tilldelad honom som sin patient. Detta är upptakten till en otroligt spännande och tankeväckande berättelse om jorden gamla mäktiga byggnadsverk, uråldriga kulturer, mytologi och profetior.

Tyckte först och främst att handlingen var väldigt spännande, även om sci-fi inslagen kunde kännas aningen överdrivna emellanåt. Men annars var det en story som drevs framåt i en rasande fart. Detta blandades med dagboksanteckningar som berättade massor om gamla kulturer och mytologi och främst om mayakulturen och deras kalender. Det var även berättelser som berörde Stonhenge i England och pyramiderna i Giza och många fler av världens underverk. Hela denna blandning blev väldigt intressant och den lämnade mig inte oberörd utan väckte verkligen nyfikenhet att läsa mer om dessa uråldriga folk och myter. Tyckte även att karaktärerna kändes väldigt äkta. Slutet var dramatiskt så nu ser jag otroligt mycket fram emot att läsa fortsättningen. 

Baksidestext: Astrologen Julius Gabriel ägnade sitt liv åt att studera mayaindianernas 2500 år gamla kalender, en mytomspunnen profetia som förutspådde mänsklighetens undergång till den 21 december 2012. Alla tecken tyder på att indianstammen har rätt. Det är nu hösten 2012 och den unga psykiatridoktoranden Dominique Vazquez ska göra sin praktiktjänst på ett mentalsjukhus i Florida. Som studieobjekt tilldelas hon Julius Gabriels son, Michael, diagnostiserad som paranoid schizofren och isolerad sedan elva år tillbaka. Michael tror att hans far var på väg att lösa gåtan med mayaprofetian innan han dog, och med sin intelligens och charm försöker han övertala Dominique att hjälpa honom att rymma för att kunna avsluta det hans far påbörjade.


Betyg: 4+ / 5

Läst i Hyllvärmarutmaning 2016, En världsomsegling på 366 dagar och Ta kontroll över bokhyllan.


5 kommentarer:

 1. Låter som en bok för mig.

  SvaraRadera
 2. Får väl ta ta i de här böckerna snart då :)

  SvaraRadera
 3. Men oj, det här verkar vara något jag skulle kunna gilla. Noteras direkt! :)

  SvaraRadera
 4. Har del 2 men måste skaffa del 1 först också så att jag kan börja läsa de här.

  SvaraRadera