onsdag 9 mars 2016

Själakistan


Titel: Själakistan
Författare: Ann Rosman
Bokförlag: Ponto Pocket
Format: Pocket
Tryckt: 2011
Antal sidor: 415
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Det var väldigt länge sedan jag läste första boken i Ann Rosmans deckarserie som handlar om kriminalinspektör Karin Adler. Jag har haft Själakistan och ett par till stående i hyllan ett bra tag nu. Äntligen har del två blivit läst och den var värd att vänta på.

Dessa deckare utspelar sig i och kring Marstrand. Denna bok börjar med att en skolklass gör en hemsk upptäck i närheten av Carlstens fästning. Detta är upptakten till en skum mordhärva där det verkar finnas kopplingar till sådant som har med gammal tro och häxeri.

Ann Rosman jämförs ofta med Camilla Läckberg, och visst finns det likheter i hur de bygger upp storyn. Böckerna har en händelse i nutid och så finns det en sidestory. I just den här berättelsen började sidohistorien i slutet av 1950-talet. Både dessa storys följs åt för att på slutet knytas ihop till en spännande avslutning på boken. Måste säga att jag tycker att Rosman ligger en nivå högre än Läckberg. Hon har mer nerv i sitt sätt att skriva. Gillar verkligen hur hon bygger upp spänningen och hur hon får mig att känna med karaktärerna. Just denna bok var så otroligt intressant och spännande. Tyckte nog extra mycket om den just på grund av kopplingarna till gammal tro, häxor och övernaturliga ting. Gillar sådant. Kan verkligen rekommendera alla att läsa denna författarinna.

Baksidestext: En sensommardag nära Carlstens fästning i Marstrand gör en beskökande skolklass en hemsk upptäckt. Liket efter en kvinna i medeltida kläder och utan huvud påträffas vid den gamla Offerstenen. Strax därpå får fru Wilson sitt livs chock när hon får syn på ett kvinnohuvud i sin trädgård, högst upp på en ställning med rosor och luktärter.
   Kvinnan vid Offerstenen visar sig ha tillhört en grupp medeltidslajvare. Att man har att göra med en mycket kyligt kalkylerande gärningsman står klart när den rättsmedicinska undersökningen slår fast att den huvudlösa kroppen inte hör ihop med det påträffade huvudet.
   Kriminalinspektör Karin Adler och kollegorna Folke och Robban befarar nu att det kan finnas fler offer, och snart får de via polisen i Trollhättan upplysningar om ännu ett makabert fynd. En kvinnokropp utan huvud, styckad. I närheten av en grupp lajvare. DNA-prover visar dessutom att de båda kvinnorna med all sannolikhet är systrar.


Betyg: 4 / 5

Läst i Spänningsutmaning 2016, Hyllvärmarutmaning 2016 och utmaningen Ta kontroll över bokhyllan.

6 kommentarer:

 1. Ja, hon är riktigt bra tycker jag!

  SvaraRadera
 2. Jag gillar verkligen Ann Rosman och för min del så får hon väldigt gärna skriva bara den historiska delen. Hon behöver inte alls någon deckardel för att det ska bli bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller absolut med. Den historiska delen var superbra det var den som gjorde historien intressant.

   Radera
 3. Jag tyckte denna var super men boken efter är bättre och boken efter det är så himlans bra så jag svimma nästan.

  SvaraRadera
 4. Den här står oläst i min bokhylla. Faktum är att jag inte läst något alls av henne! Men det blir ändring under året för hon ingår i min Boktolva i år!

  SvaraRadera
 5. Den här tyckte jag om när jag läste den.

  SvaraRadera