onsdag 8 juni 2016

Löftet


Titel: Löftet
Författare: Audrey Magee
Översättare: Ylva Mörk
Bokförlag: Lind & Co
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 381
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Lind&Co för boken!

Audrey Magge är en Irländsk journalist och författare. Löftet är hennes första roman och jag kan bara tycka att det var en otroligt stark debutbok.

Löftet skildrar Andra Världskriget ut två människors synvinkel. Det är Peter Faber, en tysk soldat som strider vid fronten och så är det Katharina Spinell som befinner sig i Berlin. Dessa två kommer att gifta sig mitt under kriget genom en förmedling. Detta gör de av praktiska själ. 

Historien berättas sedan växelvis ur dessa två människors perspektiv. Det är ett otroligt flyt i språket som gör att boken är väldigt lättläst. Handlingen är helt annorlunda än jag tänkt mig. Trodde att detta skulle vara lite krigsromantik. Men i stället så är det en bok som på ett väldigt rakt och fasansfullt sätt beskriver krigets fasor vid fronten och även hur människor levde i Tyskland, där man måste förlita sig på överhetens beskydd för att överleva. Riktigt läsvärd!

Baksidestext: 
I ett desperat behov av permission från skyttegravarna ingår den tyske soldaten Peter Faber äktenskap med en kvinna han aldrig träffat. Hon i sin tur lovas änkepension om han dör.

Under tio dagar firar de smekmånad i Berlin, och överraskas av den passion som uppstår dem emellan. När de skiljs åt är det med en gemensam dröm om framtiden och ett löfte att vänta på varandra. Men väntan blir lång och kriget sätter fasansfulla spår.


Betyg: 4+ / 5

Läst i En världsomsegling på 366 dagar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar