torsdag 8 september 2016

Dröm en liten dröm


Titel: Dröm en liten dröm
Författare: Jamie Ford
Översättare: Mia Ruthman
Bokförlag: Bazar
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 332
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack för boken Bazar Förlag!

Dröm en liten dröm är min första bekantskap med författaren Jamie Ford. Har länge tänkt läsa hans första bok som jag köpte till min mamma för ett tag sedan. Men det har inte blivit av ännu. Men nu har jag läst den här i stället.

Dröm en liten dröm, liksom förra boken handlar om kinesiska immigranter i Seattle. Handlingen i Dröm en liten dröm utspelar sig under depressionen på 1920 - 1930 talet. Den ena huvudkaraktären är 12-åriga barnhemsbarnet William. Han har bott där under ganska många år och hunnit bli vän med den blinda flickan Charlotte. Den andra huvudkaraktären är sångerskan och skådespelerskan Willow Frost, en kvinna som haft ett väldigt tufft och svårt liv. 

Hade hört lite om författarens böcker så jag förväntade mig en intressant och gripande berättelse. Och det var vad jag fick, till största delen. William var en karaktär som jag fort fastnade för, Willow däremot, där vet inte vad jag skall säga. Hennes berättelse var förvisso gripande, men det blev lite för mycket emellanåt, vissa saker upprepade sig och hon kunde kanske gjort andra val än hon gjorde, även om jag samtidigt förstår att det säkert var svårt.

Däremot var språket otroligt fint. Det flyter på så fint, så boken är otroligt lättläst. Ur det historiska perspektivet så är berättelsen väldigt intressant och jag kan inte annat än rekommendera den till alla som tycker om denna typ av berättelser.

Baksidestext: Den kinesiskt-amerikanske pojken William Eng har bott på ett katolskt barnhem sedan den dag hans mors livlösa kropp bars bort. På sin tolvårsdag får William och de andra föräldralösa barnen åka till Moore Theatre för att gå på bio. Så snart William ser den vackra skådespelerskan, känd som "Willow Frost", på den vita duken är han säker på att det är hans älskade ah-ma. Med sin vän, den blinda och modiga Charlotte, rymmer han från barnhemmet för att leta efter sin mor i ett tufft och ovänligt Seattle.

Dröm en liten dröm är en berättelse om en djärv och ambitiös pojke på jakt efter sin mor, om en kvinnas längtan att genom sången och skådespeleriet skapa sig ett nytt liv och om en generation kinesiska migranter som växte upp i Depressionens USA.


Betyg: -4 / 5


1 kommentar:

  1. Jag är lite nyfiken på den här. Jag har läst en av honom (Hotellet i hörnet av Bitter och Ljuv). Jag tyckte om den på många sätt men tyckte att det var något som saknades också. Men mycket mer plus än minus.

    SvaraRadera