söndag 25 september 2016

Fyren mellan haven


Titel: Fyren mellan haven
Författare: M. L. Stedman
Översättare: Katarina Falk
Bokförlag: Ponto Pocket
Format: Pocket
Tryckt: 2015
Antal sidor: 378
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Åh jösses. Varför har jag inte läst denna bok förrän nu. Fyren mellan haven av M.L. Stedman gavs ut 2014 och kom i pocketformat förra året. Detta är Stedmans debutroman och det är en otroligt bra sådan.

Boken handlar om Tom Sherbourne som återkommer till Australien efter första världskrigets slut för att arbeta som fyrvaktare på den avlägsna ön Janus Rock, vilken ligger där Indiska Oceanen och Södra Ishavet möts. Han träffar den unga kvinnan Isabel, som han snart gifter sig med och hon flyttar ut till honom på ön. Paret lever ett isolerat liv. En båt med förnödenheter kommer till ön en gång i kvartalet och de får landpermission med några års mellanrum. De unga tu älskar varandra djupt, men en stor sorg är att Isabel fått missfall tre gånger. Strax efter det sista missfallet spolas en båt upp på stranden. Där i ligger en död man, men också ett inlindat litet spädbarn. Isabel som desperat längtar ett barn förälskar sig i den lilla och vill att de skall låta bli att meddela om mannen och barnet och i stället behålla och uppfordra den lilla. Detta är vad de gör. De lär sig båda älska barnet sdupt, men i bakhuvudet finns hela tiden samvetet som gnager och påminner om att det de gjort är fel.

Detta är en berättelse om kärlek, om längtan efter barn, men även om den otroliga sorgen att mista barn. Älskar berättelsen som är otroligt intressant. Beskrivningen av livet på ön griper tag. Berättelsen rymmer så mycket kärlek, men den är så sorglig. Jag grät verkligen floder när jag kom till slutet av boken. Den enda smolken i bägaren när det gäller denna bok var att det tog några kapitel innan jag fastnade ordentligt. Annars rekommenderar jag den starkt.

Baksidestext: Efter fyra uppslitande år på västfronten tar Tom Sherbourne anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö utanför Australiens kust, med sin unga hustru Isabel som enda sällskap.
   En natt spolas en båt upp på stranden. I den vinddrivna farkosten finner fyrvatarparet en död man, men också ett spädbarn som är vid liv. Tom vill först låta underrätta myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall ser barnet som svaret på alla hennes böner. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla det lilla flickebarnet. Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror.


Betyg: -5 / 5

Läst i En världsomsegling på 366 dagar 


4 kommentarer:

  1. Jag måste nog ta och läsa den här :) Särskilt om jag ska se filmen.

    SvaraRadera
  2. Jag föll också för denna bok, så otroligt vacker och så smärtsam att läsa. Det behövs näsdukar till denna bok.

    SvaraRadera
  3. Den väntar i bokhyllan och jag ska nog ta itu med den snart.

    SvaraRadera