söndag 30 oktober 2016

Pappa Pellerins dotter


Titel: Pappa Pellerins dotter
Författare: Maria Gripe
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven / Tryckt: 1963 / 2016
Antal sidor: 187
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Modernista för denna fina bok!

Pappa Pellerins dotter är en underbart fin bok skriven 1963 av barnboksförfattaren Maria Gripe. Detta är en av de fina nyutgåvorna som Bokförlaget Modernista gett ut nu 2016. 

Berättelsen handlar om Loella, vars mamma är ute till sjöss och vars pappa hon inte känner. Hon bor ensam i en enslig stuga i skogen tillsammans med sina två småbröder. Som sällskap ute i snåren har hon Pappa Pellerin, en fågelskrämma som hon själv gjort. Sedan har hon Tant Adina som kommer och kikar till dem emellanåt. Loella anses vara en lite udda unge och hon blir retad av barnen i byn.

Det här är berättelsen om hur Loella blir skickad till barnhem i staden och småbröderna får bo hos en väninna till deras mor. Man får se hur Loella utvecklas då hon bor i staden, men får känna hennes längtan efter mor, syskon och framför allt den far som hon inte kommer ihåg.

Tycker så mycket om denna berättelse. Förstår inte varför jag inte läste Gripes böcker som barn. Det här var verkligen så fantastiskt varmt och  fint. Gillar språket trots att en del är skrivet på dialekt. Tycker att Gripe gjort Loella så levande och gillar hennes beskrivningar av skogsmiljöerna där Loellas hem ligger och hur hon beskriver ensamheten. Är så glad att jag har två till av Gripes böcker som står och väntar i bokhyllan.

Baksidestext: Loella bor ensam i en liten stuga i skogen med sina små tvillingbröder. Hennes mamma är ute och arbetar på sjön i långa perioder och henne pappa vet hon ingenting om. Det går dock ingen direkt nöd på Loella och bröderna. Hon har tant Adina, som hjälper henne och hon har Pappa Pellerin. Visserligen är Pappa Pellerin bara en fågelskrämma, men för Loella representerar han något mer - kanske pappan som hon hört att hon liknar, men som hon aldrig sett.
   När mamman också försvinner tvingas Loella lämna sin trygga värld i skogen, och hamnar på ett barnhem i den främmande, skrämmande staden. Samtidigt växer sig drömmen om pappan starkare och blir allt viktigare för Loella.


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar