söndag 4 juni 2017

Tennison


Titel: Tennison
Författare: Lynda La Plante
Översättare: Carla Wiberg
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 526
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Modernista för boken!

Under hösten 2016 kom Tennison av Lynda La Plante neddimpande i brevlådan. Den har blivit liggande ända tills nu innan den blivit läst. Denna bok är skriven av samma författare som står bakom den brittiska tv-serien Prime Suspect. Tv-serien handlar om kriminalkommisarie Jane Tennison, och den här boken är början på den historian för här är Jane Tennison bara aspirant.

Så här står det om handlingen:


"I Tennison skildrar Lynda La Plante författaren bakom den brittiska kriminalserien Prime Suspect [I mördarens spår] - än en gång huvudpersonen Jane Tennison: den här gången som nyutexaminerad polis i problemdistriktet Hackney i östra London.
Året är 1973 och i den manschauvinistiska polismiljön tvingas Tennison snabbt lära sig hantera chockerande situationer utan någon som helst hjälp eller sympati från sina överordnade. Snart blir hon involverad i sitt första mordfall: en ung, heroinberoende kvinna har hittats död. Strypt."


---

Först och främst gillar jag språket och tycker att storyn är välskriven. Det är inget snabbt rafflande tempo utan jag upplever att berättelsen lunkar fram i saka mak. Det är 1970-tal och här får vi följa polisaspiranten Jane Tennison då hon blir involverad i sitt första mordfall och även ett misstänkt bankrån. Det är intressant att följa polisutredningarna och man slås över att allt faktiskt fungerade alldeles utmärkt på den tiden trots bristen på den teknik som finns idag. Hackney som är det distrikt som Tennison hamnar i känns som en oerhört tufft område att arbeta i, och det är dessutom en otroligt tuff manlig miljö där gliringar och annat från de manliga kollegorna förekommer. 
   Det som ger ett extra plus är att boken innehåller en del musikreferenser från den tiden och sådant uppskattar jag alltid, speciellt då det är musik som jag känner igen. 
   Som sagt en riktigt välskriven, spännande och intressant deckarhistoria som jag gärna läser en fortsättning av.


Betyg: 4 / 5

2 kommentarer:

  1. Dags att ta ta i denna kanske, den låter ju jättebra.

    SvaraRadera
  2. Jag gillade den här jättemycket, ser fram mot att läsa fortsättningen. :)

    SvaraRadera