onsdag 11 oktober 2017

Miraklet


Title: Miraklet
Författare: Emma Donoghue
Översättare: Leif Janzon
Bokförlag: Louise Bäckelin Förlag
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 303
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till LB Förlag för boken!

Emma Donoghue är en författarinna som jag hört en hel del om på utländska boksidor. Har varit nyfiken på hennes böcker ett tag. När jag så fick se att Miraklet hade kommit i svensk översättning ville jag läsa den. Både baksidestext och det vackra omslaget lockade.

Så här står det om handlingen:

"Anna är elva år och bor med sin djupt troende familj på den irländska landsbygden. Trots att hon helt slutade äta för fyra månader sedan verkar hon vara vid god hälsa. Hennes familj tror att hon är utvald av gud, och att hon kan komma att bli Irlands första helgon på över 500 år. Fallet väcker stor uppmärksamhet i hela landet och journalister och turister flockas kring stugan där hon bor. Dit kommer också sjuksköterskan Lib som ska vaka över Anna för att se till att det inte är något fult trick. De två utvecklar ett slags vänskap och Lib blir alltmer orolig. Anna får verkligen ingen mat i alla fall inte vad Lib kan se men med tiden börjar hon uppvisa diffusa och skrämmande symptom."

---

Blev fullständigt uppslukad av denna mörka, tragiska och gripande berättelse om en ung flicka som börjar självsvälta sig, detta utan att vaken föräldrar, läkare, präst eller någon annan för den delen försöker stoppa detta. Istället blir hon en turistattraktion. 

Berättelsen utspelar sig på Irland i mitten av 1800-talet. Människorna i bygden är både vidskepliga och djupt religiösa. Med religionen som grund tycks allt vara tillåtet. Alla tycks tro att den lilla flickan är ett helgon och den i mitt tycke galna prästen tror på fullaste allvar att flickan håller på att förvandlas till reptil. Under bokens gång kommer flera obehagliga sanningar upp till ytan och man blir verkligen upprörd av att läsa detta.

Berättelsen är som sagt både tragisk, gripande och spännande och författarens språk är så otroligt vackert. Trots det fruktansvärda ämnet så njuter man av att läsa boken. Detta är absolut inte sista boken jag läser av författaren utan jag fick definitivt mersmak.


Betyg: 5 / 5

Läst i Jordenruntläsning 2017


4 kommentarer:

  1. Åh, den har jag ju stående oläst här :)

    SvaraRadera
  2. Åh, den låter ju hur bra som helst! Skriver genast upp den på att läsa-listan! Tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Så fint bokomslag! 1800-talet är ett spännande århundrade, så denna noteras. Tack för tips! :)

    SvaraRadera