söndag 10 februari 2019

Främlingen


Titel: Främlingen
Författare: Albert Camus
Översättare: Jan Stolpe
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Storpocket
Tryckt: 2016
Antal sidor: 169
Andra utgåvor finns hos bla: CDON | Bokus

Då har jag läst månadens klassiker. Denna månad blev det den moderna klassikern Främlingen av Albert Camus. Denna inte så långa berättelse gavs ut i den här fina utgåva för några år sedan.

Så här står det om handlingen:

"Meursault är mannen som slumpen gör till mördare. Men i omgivningens ögon begick han ett minst lika stort brott när han inte grät på sin mors begravning. När han ställs inför rätta för att ha skjútit en man på stranden rullas hans förflutna upp, och alla hans tidigare handlingar vänds emot honom. I korta dramatiska satser laddas spänningen upp i dett mästerverk om sanning, rättvisa och förnuft."

---

Detta var en intressant liten berättelse om en ung man i Alger som när boken börjar åker för att närvara vid sin mors  begravning. Strax efter återkomsten så begår han en het dag på stranden ett mord. 
   Måste säga att det är en lite bisarr bok. Karaktärerna är skumma, i synnerhet huvudkaraktären. Han är verkligen rakt på sak, han visar inga som helst känslor, klarar inte att ljuga mm. Han känns även ganska osynlig för andra människor.
   Efter mordet så drar en synnerligen sällsam rättegång igång där man knappt fokuserar på brottet han begått utan mer på massa andra saker som han gjort eller inte gjort i sitt liv. Slutligen så får man höra hans tankar kring döden då han är fängslad.
   Boken är som sagt jätteintressant och jag förstår varför den blivit så populär. Tyckte också att efterordet som är skrivit av Michael Azar var otroligt intressant. Här fördjupar han sig mycket bla i Camus författarskap.


Betyg: 3 / 5

Läst i 6 klassiker på 6 månader - del 3 vår 2019

4 kommentarer:

 1. En riktig klassikerfavorit hos mig!

  SvaraRadera
 2. Snyggt omslag, tror jag har boken i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där omslaget är supersnyggt!

   Radera
 3. Snyggt omslag! Har aldrig läst boken men kanske borde :)

  SvaraRadera