måndag 18 maj 2020

Ödesmark


Titel: Ödesmark
Författare: Stina Jackson
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-04
Antal sidor: 346
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandlen

Har precis läst ut Ödesmark av Stina Jackson. Detta är andra boken som författarinnan ger ut. Läste hennes debutroman Silvervägen förra året och tyckte jättemycket om den. Boken vann årets bok 2019 och Ödesmark är faktiskt också nominerad till årets bok 2020.


Bokens första mening: "Flickan rör sig genom natten."


Så här står det om handlingen: "Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. Flera av gårdarna är övergivna, lämnade åt ett långsamt förfall. I ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som hon känner kundernas stirrande när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn av Lappland. Människor pratar om Vidars förmögenhet, om hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är."


Hur var boken:  Ödesmark känns som en blandning av familjedrama och spänningsroman. Berättelsen hoppar mellan nutid och dåtid vilket fungerar väldigt bra. Kunde kanske önska att få veta ytterligare lite till om huvudkaraktären Livs barndom. Jackson lyckades i alla fall alldeles fenomenalt med att gestalta karaktärerna och miljöbeskrivningarna är så målande. Boken utspelar sig i ett litet samhälle långt uppe i norr och i det här samhället bor en del enslingar och ganska trasiga familjer. Berättelsen är ganska långsam, men det fantastiska språket uppväger jättemycket. Absolut läsvärd.


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar