onsdag 17 juni 2020

Jag är Malala


Titel: Jag är Malala
Författare: Malala Yousafzai
Översättare: Kjell Waltman & Lena Öhrström
Bokförlag: Massolit
Format: E-bok
Utgiven: 2013
Antal sidor: 285
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Egen bok

Jag är Malala är en självbiografisk bok som handlar om Malala Yousafzai och hennes familj och hur de tvingades bort på grund av talibanerna.


Bokens första mening: "Jag kommer från ett land som skapades vid midnatt."


Så här står det om handlingen: "Jag kommer från ett land som skapades vid midnatt. När jag nästan dog var klockan strax efter tolv på dagen.
När talibanerna tog kontroll över Swatdalen i Pakistan vägrade en ofattbart modig flicka att låta sig tystas. Malala Yousafzai stred för alla flickors rätt till utbildning, vilket tisdagen den 9 oktober 2012 var nära att kosta henne livet. Malala var på väg hem då skolbussen stoppades av beväpnade talibaner. Hon sköts i huvudet på nära håll och det var få som trodde att hon skulle överleva.
Sexton år gammal har Malala blivit en global symbol för fredliga protester och kampen för kvinnors rättigheter, och den yngsta någonsin att nomineras till Nobels fredspris. Malalas kamp har tagit henne på en osannolik resa, från en otillgänglig dalgång i norra Pakistan till FN:s korridorer i New York.
Jag är Malala är den sanna berättelsen om en familj som tvingats bort från sitt hem av terrorister, om kampen för flickors rätt till utbildning, och om Malalas föräldrars obevekliga kärlek till sin dotter i ett samhälle som främst värdesätter söner. Det är en berättelse som visar att en enda persons röst kan förändra världen."


Hur var boken:  Intressant att läsa om livet i Pakistan om hur livet blev - speciellt för flickor och kvinnor - när talibanerna tog över samt om Malalas och faderns kamp om rättigheter till utbildning åt alla barn. Trodde dock att boken skulle handla lite mer om Malala själv och hennes uppväxt, men boken fokuserade mer på samhällsfrågor om Pakistan och dess bakgrund och politiska problem.


Betyg: 3 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar