söndag 23 maj 2021

Odins eld


Titel: Odins eld
Författare: Elvira Birgitta Holm
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-01
Antal sidor: 350
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Odins eld av Elvira Birgitta Holm var åter en jätteintressant historisk roman att sätta tänderna i.


Bokens första mening: "Han öppnar den tredje och sista porten."


Så här står det om handlingen: "Drygt 1500 år senare ligger de dödas ben ännu kvar, strax under grästorven. Deras röster viskar i vinden. Vilka var de? Vem dödade dem? Och varför?

Odins eld ger ett av flera tänkbara svar. Genom den unga Jorunns ögon skildras livet på Öland under folkvandringstiden och de händelser som leder fram till massakern i Sandby borg i slutet av 400-talet e.Kr. Romanen ger liv åt ett klansamhälle där stormän upprätthåller sin makt och sin heder med hjälp av generösa gåvor till sina följesmän, liksom en hederskultur som håller både kvinnor, barn och män i ett järngrepp. I denna manliga värld av guld och våld försöker Jorunn finna sin egen plats med hjälp av oväntade krafter."


Hur var boken: En otroligt välskriven, engagerande och spännande historisk roman som utspelar sig på Öland under sent 400-tal. Gillar både miljöerna och karaktärerna. Här råder stridigheter mellan gårdar, man tror på de nordiska gudarna, man får känna stämningen och tidsandan, det är dåtidens riter, ritualer och offer till gudarna, det är kärlek, svek och våld. Det är ett fantastisk sätt att ta del av Sveriges dåtida historia. Mycket trevlig läsning.


Betyg: 5 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar