onsdag 22 december 2021

Polcirkeln


Titel: Polcirkeln
Serie: Stenträsktrilogin
Författare: Liza Marklund
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-08
Antal sidor: 375
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Polcirkeln är första boken i en ny serie av Liza Marklund. Serien heter Stenträsk-trilogin. 


Bokens första mening: "Kroppen hittades en av de kortaste  dagarna på året, de obefintliga, då solen övergivit människorna vid norra polcirkeln och knappt brydde sig om att förebåda ljus."


Så här står det om handlingen: "Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980.

Fyrtio år senare hittas hon, mördad.

Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande.

Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick."


Hur var boken:  Det är så trevligt att Marklund har kommit med något nytt, har verkligen längtat. Som vanligt så skriver hon med ett språk som gör att man dras in i handlingen fort och man är hela tiden nyfiken på hur det hela hänger ihop och vad som skall hända sedan. Detta gör att boken blir otroligt lättläst. Berättelsen hoppar mellan 1980 och nutid, och jag tycker att det görs på ett smidigt sätt. Det var karaktärer med lite mörker och hemligheter vilket jag gillade. Sedan gillar jag att boken utspelar sig uppe i norr. Ett extra plus att det är en bok där andra böcker är på tapeten och dessutom nämns mycket som fanns och förekom på 1980-talet så det blev väldigt nostalgiskt. Längtar redan efter att nästa bok skall komma.


Betyg: 4 / 5

1 kommentar: