måndag 10 augusti 2015

Den store Gatsby


Titel: Den store Gatsby
Författare: F. Scott Fitzgerald
Bokförlag: Novapress
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 208
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Den store Gatsby skrevs av F. Scott Fitzgerard och räknar som en av Amerikas stora bokklassiker. Den publicerades 1925 och det känns som om den är mer populär än någonsin just nu.

Boken handlar om den unge Nick Carraway som flyttar till West Egg på Long Island i New York. Där kommer han att bli granne med den mystiske Mr. Gatsby, en man som håller fester i sin storslagna fastighet för alla framstående människor. Det cirkulerar en hel del rykten kring Mr. Gatsby och han bär även på en hel del hemligheter.

Jag har hört talas om den här boken väldigt länge, men jag har inte varit speciellt insatt i vad den handlar om, så jag gick in i den utan några speciella förväntningar. Jag kände snabbt att detta var en berättelse som tilltalade mig. Jag tyckte om att boken har en klar berättarröst i Nick Carraway. Jag gillar hur författaren har framhävt den glamorösa sidan av 1920-talets New York. Samtidigt så är det en bok om kärlek och svartsjuka och människorna i berättelsen är både hemlighetsfulla, elaka och uttråkade. 

Tyckte att författaren skrev med ett vackert språk med stundtals lite lustiga formuleringar och ett väldigt speciellt bildspråk. Det var egentligen meningen att jag skulle läst en annan klassiker denna månad, men är så otroligt nöjd med att jag tog upp den här boken istället för den föll mig verkligen i smaken. Tycker att boken känns ganska modern trots att den har 90 år på nacken. Kan varmt rekommenderas.

Från baksidestexten: Nick Carraway kommer till New York för att bli aktiemäklare, flyttar in i en villa på Long Island och börjar umgås med det flärdfulla paret Tom och Daisy Buchanan. Till granne får han en ytterst gåtfull och kolossalt förmögen person som brukar ge storslagna fester utan att själv visa sig. Hans namn är Jay Gatsby.


Betyg: 4 / 5

Läst i Klassikerutmaningen sommar 2015

5 kommentarer:

 1. En av mina favoriter från klassikerhyllan :)

  SvaraRadera
 2. Det känns verkligen som att den är mer populär än någonsin, ja. Filmvärlden gör bokvärlden en tjänst ibland :) Har inte läst, vet inte om jag kommer att göra det, men jag BORDE...

  SvaraRadera
 3. Det är nog en av mina favoritklassiker :) Fitzgerald har ett makalöst språk.

  SvaraRadera
 4. En favorit. Blev sugen på att läsa om den nu :)

  SvaraRadera