tisdag 18 augusti 2015

Lång väg hem


Titel: Lång väg hem
Författare: Eva Dolan
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 413
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Modernista för boken!

Lång väg hem av Eva Dolan fick jag hem som ett spontanutskick från Modernista för länge sedan och sedan dessa har den blivit liggande. Detta är författarinnans debutroman och också första delen i en kriminalserie som handlar om kriminalkommissarie Zigic och kriminalinspektör Ferreira.

Detta är en väldigt mörk och dyster kriminalhistoria där handlingen kretsar kring illegala invandrare och människohandel. Detta gör att storyn känns väldigt viktig och absolut modern. Boken har ganska långsamt tempo, vilket jag inte har ont av alls. Men det är något i språket som gör att jag har svårt att få något riktigt flyt när jag läser. Dessutom är det massor med karaktärer med krångliga namn...namn som jag ibland hade lite svårt att uttala. Huvudkaraktärerna nämns bara med sina efternamn, vilket gör mig förvirrad för jag glömmer hela tiden vem som är man och vem som är kvinna. Jag saknar också att jag inte få lära känna karaktärerna på djupet. Men annars är själva kriminalgåtan ganska spännande, den har några oväntade vändningar och upplösningen var väldigt överraskande. Trots att allt inte var positivt så var boken ändå okej. Det är ju en debutbok och bara första boken i en serie, så jag är ändå väldigt nyfiken på att läsa fortsättningen.

Handling: En man bränns till döds i ett trädgårdsskjul i en förort.
   Kriminalkommissarie Zigic och kriminalinspektör Ferreira kallas in från Peterboroughs hatbrottsenhet för att utreda mordet. Offret identifieras snabbt som en illegal invandrare, en man som flera människor mycket väl kan ha velat se död.
   En dömd mordbrännare - som också är medlem i en högerextrem rörelse - har nyligen kommit ut ur fängelset. Samtidigt påstår sig vittnen ha sett den döde i slagsmål med en av stadens mest ökända slumhyresvärdar.
   Zigic och Ferreira vet av erfarenhet hur svårt det kan vara att samarbeta med människor som redan har starka skäl att misstro polisen. Och när ännu en invandrare attackeras medan Zigic och Ferreira jagar sin mördare, närmar sig spänningen bristningsgränsen.


Betyg: 3 / 5

Läst i spänningsutmaning 2015

5 kommentarer:

 1. Den här passade mig väldigt bra :)

  SvaraRadera
 2. Jag har påbörjat den men det var ju när den kom ut... jag fastnade i den.. :(

  SvaraRadera
 3. Debutromaner är alltid spännande att ta sig an, bara av den orsaken blir man lite nyfiken på denna ändå, liksom att även handlingen verkar ligga rätt i tiden.

  SvaraRadera
 4. Har inte hört talas om denna bok tidigare. Mörka och dystra böcker brukar inte passa mig.

  SvaraRadera