torsdag 31 december 2015

Delhis vackraste händer


Titel: Delhis vackraste händer
Författare: Mikael Bergstrand
Bokförlag: Norstedts
Format: Inbunden
Tryckt: 2011
Antal sidor: 377
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand köpte jag på second hand för ganska länge sedan. Det som lockade med boken var att den utspelade sig i Indien.

Boken handlar om Göran, en lönnfet, lite misslyckad medelålders frånskild man som dessutom får sparken från sitt arbete. Av en slump så åker han med en gammal vän på en resa till Indien. En resa som blir längre än han trott och som kommer att förändra honom. 

Älskar lättheten i språket och författarens sätt att berätta. Detta blir en fantastisk resa även för läsaren. Gillar karaktärerna, även om Görans vän Erik är en riktig skitstövel. Detta uppvägs av hans nye Indiska vän Yogi. Vilken härlig karaktär. Hans många underbart härliga kommentarer boken igenom gick mig att le åtskilliga gånger. Bergstrand beskriver Indien på ett fantastiskt sätt så man nästan tycker sig uppleva folkmyllret, de biltäta gatorna, lukterna, fattigdomen men också det vackra. En bok om att hitta sig själv. Kan absolut rekommendera denna, och jag är jätteglad att jag har nästa bok i hyllan, för denna gav verkligen mersmak.

Baksidestext: När Göran Borg inte surfar på en blogg för fotbollsnördar tänker han på sin exfru Mia. Karriären har gått i stå, hårfästet klättrar målmedvetet uppåt och byxlinningen spänner över magen. Sina vuxna barn träffar han bara sporadiskt och nu lär det dröja ett  tag till, eftersom de ska på semester till Thailand med sin mamma och hennes nya välbärgade man. När ett tröstlöst vinterregn vräker ner över Malmö och Göran Borg är på väg till det enahanda jobbet på informationsföretaget undrar han om livet kan bli så mycket tristare.
   Det kan det. Han kan till exempel få sparken, luras iväg på en charterresa till Indien, drabbas av galopperande turistdiarré och lämnas ensam att dö på ett sjabbigt hotellrum i Jaipur.
   Men så knackar det på dörren och in stiger Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. En indisk textilexportör i sina allra bästa och mest underbara år, om han får uttrycka det själv. Yogi tar med Göran på en yttre och inre resa till Indiens myllrande huvudstad New Delhi.


Betyg: -5 / 5

Påbörjad i #läsitsnow och läst i #julläsning15-16


2 kommentarer:

  1. jag var också väldigt förtjust i den här

    SvaraRadera
  2. Den här fick jag av en snäll kollega för några år sedan. Fattar egentligen inte varför den fortfarande är oläst.

    SvaraRadera