fredag 11 december 2015

Ung i ghettot


Titel: Ung i ghettot
Författare: David Safier
Översättare: Ulrika Junker Miranda
Bokförlag: Bazar
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 398
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Bazar för boken!

När jag fick syn på att Ung i ghettot av David Safier kommit ut och förstod att det var en krigsskildring så blev jag intresserad. Boken handlar om tonårsflickan Mira som bor i det judiska ghettot i Warszawa. Berättelsen utspelas under 28 dagar under andra världskriget. Året är 1943. 

Hela berättelsen skildrar de hemska dagar då nazisterna börjar skicka människor från detta ghettot till koncentrationslägren för utrotning. Boken beskriver den misär som judarna lever i. Rädslan som hela tiden lurar i bakgrunden. Safier ger här en tydlig bild av hur man lurar och manipulerar den judiska befolkningen så de har hopp ända in i det sista. Till sist, när många redan försvunnit från ghettot så bildas motståndsrörelsen och de tappra som är kvar börjar strida. Men mitt i all hemskhet och ondska finns det även värme och kärlek.

Detta var en otroligt intressant, spännande och gripande berättelse. Man kan inte annat än känna när man läser den. Tycker om att den är skriven ur unga människors perspektiv. Det ger en lite annan vinkling och känsla. Boken är otroligt lättläst och både det och det intressanta ämnet gör att man genast fastnar. Detta är verkligen en bok som jag rekommenderar alla och en var att läsa. Den är som sagt intressant, den är tragisk och den är viktig.

Baksidestext: 1943. 16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes lillasyster Hannah skall överleva judeghettot i Warszawa. När hon får veta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. De lyckas stå emot de mäktiga SS-styrkorna längre än förväntat. Mycket längre. Hela 28 dagar,
   28 dagar har Mira på sig att bestämma sig för vem hennes hjärta tillhör: Amos, som vill utrota så många nazister som möjligt, eller Daniel, som tar hand om de föräldralösa barnen i bunkrarna.
   28 dagar där de gång på gång måste fråga sig: Vilken slags människa vill jag vara?


Betyg: -5 / 5


1 kommentar:

  1. Jahaja, den här står ju på listan av böcker jag vill läsa redan.

    SvaraRadera