fredag 25 december 2015

Mörk ängel


Titel: Mörk ängel
Författare: Laini Taylor
Översättare: Lena Karlin
Bokförlag: Bazar
Format: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 377
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Bazar Förlag för boken!

Mörk ängel är första delen i en serie som heter Önskemånglarens dotter och den är skriven av Laini Taylor. Denna bok och de övriga i serien har jag sett hos flera utländska bookbubers. Har tyckt att serien verkar så bra så jag har velat läsa den ett tag nu. Serien är utgiven på svenska och Bazar Förlag var så snälla och skickade mig första delen för ett tag sedan och nu är den äntligen läst.

Jag tror att denna serie är vad man kallar Urban Fantasy, en gren av fantasy som jag inte läst mycket av förut. Just denna serie utspelar sig i Prag och en av huvudkaraktärerna är den unga konststuderande flickan Karou., den andre är Akiva som är en typ av ängel som kallades seraf. Karou är uppvuxen hos en man som har magiska förmågor. Hon tecknar fantastiskt fint och fantasifullt. Många av hennes bilder är underliga monster. Karou och Akiva möts och av anledning som de inte förstår så dras de till varandra.

När jag började läsa boken så kände jag direkt att jag skulle tycka om den. Jag gillade klangen i språket först och främst. Sedan har författaren verkligen skapat en alldeles speciell stämning och atmosfär då hon beskriver Prag med dess gator, caféer, kyrkor mm. Gillar konceptet med parallellvärldar där man genom till synes vanliga dörrar kan färdas mellan dessa. Och så är det änglar och monster som strider mot varandra. Ja det hela blev i mitt tycke en perfekt blandning. Jag gillade boken riktigt mycket och slutet fick mig verkligen att längta efter att läsa fortsättningen.

Baksidestext: På olika ställen i världen framträder plötsligt inbrända handavtryck på helt vanliga dörrar. De är ditsatta av främmande varelser med vingar.

I en mörk, dammig butik har en djävuls förråd av människotänder börjat sina. Och i de trånga gränderna i Prag dras en ung konststuderande in i ett brutalt krig med främmande väsen från en parallell värld.

Möt Karou. Hon fyller sina skissblock med monskter som kanske är verkliga, kanske inte. Ofta försvinner hon iväg på mystiska "ärenden". Hon talar många olika språk - och inte alla är människospråk. Dessutom har hon naturligt blått hår. Vem är hon egentligen? Frågan plågar henne, och hon är fast besluten att ta reda på svaret.

När en av de främmande - den vackre Akiva som är på flykt undan förföljare - spänner ögonen i henne på en bakgata i Marrakesh, hamnar hon snart i en strid mellan änglar och demoner. Hemligheter avslöjas och en kärlekshistoria som har rötter i en våldsam forntid börjar spira. Kommer Karou att få ångra att hon vill veta sanningen om sig själv?


Betyg: 4+ / 5

5 kommentarer:

 1. Jag tycker mycket om hela trilogin!

  SvaraRadera
 2. Laini Taylor skriver så himla bra :) Njut av resten av trilogin.

  SvaraRadera
 3. Vill så gärna läsa denna trilogi, verkar så bra.

  SvaraRadera
 4. Ja den var riktigt bra, ska läsa fortsättningen som tyvärr blivit stående i bokhyllan.

  SvaraRadera
 5. Inte för att detta direkt har något med själva inlägget att gör, men är det The Bing Bang Theory som jag ser där i bakgrunden på bilden? Min totala favoritserie när det kommer till komedier!

  SvaraRadera