fredag 19 augusti 2016

Ängeln på Malmskillnadsgatan


Titel: Ängeln på Malmskillnadsgatan
Författare: Elsie Lindqvist & Antima Linjer
Bokförlag: Libris
Format: Pocket
Tryckt: 2015
Antal sidor: 151
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Ängeln på Malmskillnadsgatan av Elsie Lindqvist hörde jag talas om på någon bokblogg och köpte hem den för ett tag sedan. Gillar att blanda min läsning och att läsa böcker som skildrar verkligheten mellan alla fiktiva böcker, och denna var precis lagom lång att läsa mellan lite annan läsning just nu.

Detta är alltså Elsie Lindqvist egna väldigt starka och skakande berättelse om en uppväxt under missförhållanden och med övergrepp. Detta ledde även till ett tonårs-/vuxenliv med prostitution, drogproblem och dålig hälsa. Det var först när Elsie närmade sig de 60 som hon tog sig ur sin situation och blev frälst. Det var kring den tiden som hon och några andra från en församling i Stockholm började arbeta med att hjälpa de utsatta prostituerade flickorna på Malmskillnadsgatan.

Det här var som sagt en väldigt stark och gripande berättelse som var oerhört intressant, även om jag tycker att boken var aningen för kort och att den kändes som den bara gick på ytan. Men absolut läsvärd.

Baksidestext: Hon kallas Ängeln på Malmskillnadsgatan, men bland de unga prostituerade i Stockholm går hon mest under namnet Morsan. Hon och hennes team från S:ta Clara kyrka stöttar dem med fika, kramar och en hjälpande hand varje fredagskväll, och många av dem säger att hon är den enda mamma de har.
   Men så kan Elsie Lindqvist bättre än de flesta förstå hur det är att vara ensam och utsatt. Redan som barn blev hon utnyttjad av människor som stod henne nära. Som tonåring hamnade hon hos en bordellmamma och blev prostituerad. Vuxenlivet bestod mest av missbruk och sjukdom. En dag för drygt 17 år sedan tog hennes liv en dramatisk vändning. Hon mötte oväntat Gud. Det blev starten på ett nytt och annorlunda liv.
   När Elsie delade med sig av sin berättelse i P1 Sommar väckte det enorm uppmärksamhet. I den här boken berättar Elsie Lindqvist, med hjälp av Antima Linjer, om de mörka åren om vad som hände efter den dag då hon blev överraskad både av Gud och av livet.


Betyg: 3+ / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar