måndag 29 augusti 2016

Ställ ut en väktare


Titel: Ställ ut en väktare
Författare: Harper Lee
Översättare: Eva Johansson
Bokförlag: Albert Bonniers
Format: E-bok
Utgiven: 2015
Antal sidor: 284
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Albert Bonniers Förlag för boken!

Nu har jag äntligen läst Ställ ut en väktare. Detta är uppföljaren till Harper Lees moderna klassiker Dödssynden, vilken jag läste för ett tag sedan.

I första boken var Scout, eller Jean Louise Finch som hon heter ett barn i rasmotsättningarnas amerikanska söder. Då försvarade hennes pappa Atticus, som är advokat, en svart man som blivit anklagad för våldtäkt. Nu har Jean Louise blivit 26 år, hon har bosatt sig i New York och hon sitter när boken börjar på ett tåg på väg hem till sin hemstad Maycomb på semester. Hennes storebror Jem lever inte längre och hennes pappa Atticus har blivit gammal och fått reumatism.

Denna semester blir omvälvande för Jean Louise. Först och främst så får hon fundera över om hon och hennes fästman Henry skall gå vidare i sitt förhållande. Sedan funderar hon över om alla värderingar som hon fått till sig under uppväxten bara var lögner. Hon inser att motsättningarna mellan svarta och vita inte gått så långt framåt som hon trodde och att pappan kanske inte är riktigt dem man hon inbillat sig.

Tycker liksom i första boken om Lees språk och även hur hon beskriver mentaliteten hos människorna i den amerikanska södern, liksom hennes beskrivning av rasmotsättningarna. Hon har i denna bok gjort Jean Louise till en å ena sidan fortfarande osäker ung kvinna, å andra sidan en kvinna med otroligt starka åsikter. Jag gillar verkligen detta och tycker riktigt mycket om den lite äldre Jean Louise. Kan inte säga annat än att jag gillade boken riktigt mycket, även om den inte till hundra procent nådde upp till Dödssynden. Men den är helt klart läsvärd.

Handling:
Det har blivit femtiotal i småstaden Maycomb i Alabama. Den nu vuxna Jean Louise Finch – eller Scout som hon kallas – återvänder hem från New York för att besöka sin far, Atticus. Scout blir tvungen att brottas med såväl personliga som politiska frågor medan hon försöker förstå sin fars syn på samhället, liksom sina egna känslor inför platsen där hon växte upp.


Betyg: 4+ / 5


Läst i min Sommarläsning 2016

1 kommentar:

  1. Den måste jag läsa! Hon skrev visst den innan hon skrev Dödssynden.

    SvaraRadera