tisdag 14 februari 2017

Barnbruden


Titel: Barnbruden
Författare: Anna Laestadius Larsson
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Tryckt: 2014
Antal sidor: 409
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Nu har jag äntligen kommit igång med Anna Laestadius Larssons historiska serie som börjar med boken Barnbruden. Detta är författarinnans debut och det var en otroligt bra sådan.

Så här står det om boken:

"Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar.
I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen den stumma flickan som tar hand om andras skit."


Detta är ju som sagt en berättelse om när den 15 år unga Charlotta anländer till Sverige från Tyskland för att gifta sig med sin kusin Karl, som också är bror till Gustav III.  Året är 1774. Det är en berättelse och henne och unga adelsfröken Sophie von Fersen(gift Piper), andra kungliga och socitetspersoner. Man får följa med i deras liv där det är lyx, flärd, baler och andra festligheter. Men det är också intriger, lögner, otrohet. Men mest handlar det nog om vänskapen mellan de båda unga kvinnorna. Vi får även följa tjänstefolket och då främst den mycket unga Johanna som kallas Pottungen. Hon har till att börja med uppgiften att tömma Charlottas nattkärl och hålla henne sällskap under natten sittandes i en garderob eller liggandes på golvet.

Boken var otroligt trevligt skriven och det var intressant att följa denna berättelse. Författarinnan har forskat en hel del om den här tidsperioden och mycket information kommer från de dagboksanteckningar som Charlotta lämnade efter sig när hon gick bort. Fast en hel del också är påhittat så känns hela berättelsen väldigt trovärdig och tidstypisk. Kan varmt rekommendera alla att läsa denna. Jag kommer definitivt att fortsätta serien.


Betyg: 4,5 / 5

Läst i Boktolvan 2017 och Hyllvärmarutmaningen 2017

2 kommentarer:

  1. Jag har varit sugen på att påbörja serien ett bra tag men det har inte blivit av.

    SvaraRadera
  2. Ja jag tycker serien är super, denna är lite smårolig också.

    SvaraRadera