onsdag 8 februari 2017

Spionen


Titel: Spionen
Författare: Paulo Coelho
Översättare: Ulla Meyer Gabrielsson
Bokförlag: Bazar
Format: Inbunden
Utgiven: 2016
Antal sidor: 189
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Spionen är den senaste boken av Paulo Coelho som getts ut på svenska. Hade läst en bok av författaren tidigare och jag gillar hans språk. När jag läste att denna bok skulle handla om Mata Hari, den hollandsfödda exotiska och erotiska dansösen som blev dömd och avrättade som spion i Frankrike 1917, så blev jag nyfiken.

Så här står det om handlingen:

"Hennes enda brott: att vara en fri och självständig kvinna

När Mata Hari anlände till Paris hade hon inga pengar. Snart hyllades hon som stadens mest eleganta kvinna. En dansös som chockade och underhöll publikskaror; en kurtisan som trollband den tidens rikaste och mäktigaste män, och anförtroddes deras hemligheter.
Men när paranoian eskalerade i det krigförande Frankrike började Mata Haris livsstil dra till sig misstankar. 1917 greps hon i sitt hotellrum på Champs-Élysées och anklagades för spionage.

Genom Mata Haris sista brev, skrivna inifrån fängelset, återger Spionen den oförglömliga berättelsen om en kvinna som vågade bryta mot sin tids konventioner, och fick betala ett högt pris.

Jag vet inte om någon kommer att minnas mig i framtiden. Om det blir så, vill jag inte betraktas som ett offer, utan som en kvinna som vågade bryta ny mark och betalade priset hon måste betala utan rädsla."


Här tycker jag att Coelho gjort ett bra jobb med att få fram vem Mata Hari var som person. Men får lära känna henne och hennes liv genom ett sista brev som hon skriver när hon väntar på att få sin dom. Det beskriver en kvinna som först blir utnyttjad och illa behandlad av män och hur hon sedan vänder detta till att bli en fri och stark kvinna som gör sina egna val. Man får även veta vad som hände efter hon blev fängslad och anklagad för spioneri genom hennes åklagares ord. Väldigt spännande, intressant och sorglig berättelse som jag tyckte riktigt mycket om.


Betyg: 4 / 5

Läst i  Jordenruntläsning 2017

2 kommentarer: